Click here to go to World Challenge Pulpit Series multilingual site

On aika vain luottaa
(A Time To Do Nothing - But Trust)


Tekstitiedosto + Suomenkielinen valikko + Kotisivu + Tilaa + Tekijoikeudet

David Wilkerson
Kesäkuu 12, 2000
__________

Israelilaiset olivat vuosia kaivanneet hallitsijakseen kuningasta, ja vihdoin Jumala salli sen. Hn kski profeetta Samuelin voidella Saulin Israelin hallitsijaksi. Niinp profeetta tapasi Saulin, voiteli hnen pns ljyll ja suuteli hnt. Sitten hn sanoi Saulille: "Katso, Herra on voidellut sinut perintosansa ruhtinaaksi" (1.Sam.10:1).

Kukaan ihminen ei olisi voinut saada kuulla mitn valtavampaa. Samuelin varsinainen sanoma oli tm: "Herra on kanssasi, Saul. Sin olet valittu astia, Jumalan itsens valitsema." Jumala mys siunasi heti Saulin antamalla tlle sydmen, joka tyttisi Hnen kutsunsa: ".. muutti Jumala hnen sydmens ... Silloin Jumalan henki tuli hneen, ja hnkin joutui hurmoksiin heidn keskellns" (jakeet 9-10).

Saul ei kuitenkaan ollut mikn kerskailija. Hn ei kyttnyt hyvkseen voiteluaan tai asemaansa. Itse asiassa raamattu sanoo, ett hn nki itsens pienen (katso 15:17). Nemme esimerkin Saulin varovaisuudesta, kun hn palasi kotiinsa tavattuaan Samuelin. Hnen setns pysytti hnet uteliaana tietmn, mit oli tapahtunut. Tm set tiesi, ett Samuelilla yleens puhui vain silloin, kun oli kysymys jostain valtavasta asiasta. Niin hn pyysi veljenpoikaansa kertomaan, mit Samuel tlle sanoi?

Mutta raamattu sanoo: "...mit Samuel oli sanonut kuninkuudesta, sit hn ei hnelle kertonut" (10:16). Saul piti salassa valtavan uutisen - eik hn sanonut sanaakaan siit. Kysyn sinulta - kuinka monta sellaista ihmist sin tunnet, jotka voisivat pit tuollaisen asian omana tietonaan?

Pian sen jlkeen Samuel kutsui kansan kokoon Mispaan. Profeetalla oli mielessn kaksi tarkoitusta: Ensiksikin hn halusi nuhdella kansaa, koska se oli hylnnyt Herran ja halusi ihmisen kuninkaakseen. Sitten hn halusi esitell Saulin kansalle Jumalan valitsemana hallitsijana. Kun tuli aika esitell Saul, tt ei kuitenkaan lydetty mistn. Samuel lhetti joukon etsimn hnt - ja he viimein lysivt Saulin piiloutuneena kuormastoon.

Kun Saul tuotiin kansan eteen, hn oli kaikkea, mit kuninkaalta voi odottaa. Hn oli kookas ja komea: "... niin hn oli ptns pitempi kaikkea kansaa... Niin koko kansa riemuitsi huutaen: Elkn kuningas! (1.Sam.10:23-24).

Kahtena ensimmisen vuotena kuninkaana ollessaan Saul osoittautui voimakkaaksi, jumaliseksi johtajaksi. Kun hn kuuli, ett ammonilaiset olivat alkaneet piiritt Gileadin Jaabesta, tuli Jumalan Henki hneen. Saul kokosi nopeasti 330 000 miehen armeijan - ja tuo kirjava, huonosti aseistettu armeija ajoi ammonilaiset pakosalle. Myhemmin Saul antoi kaiken kunnian Jumalalle (katso 15.jae). Pian tuo jumalinen kuningas johti Israelin voittoon kaikista kansoista, jotka olivat rystneet heit - moabilaiset, ammonilaiset, edomilaiset, amalekilaiset ja jopa voimakkaat filistealaiset (katso 1.Sam.14:47-48).

Kuka ei haluaisi tuollaista miest kuninkaakseen? Saul oli nyr, rohkea ja uljas ulkomuodoltaan, Jumalan suosiossa, vaelsi Hengen johdatuksessa, otti ohjeita pyhlt profeetalta. Saul oli oikein malli hurskaasta johtajasta.

Silti on aivan uskomatonta, ett tuo sama voideltu mies kuoli tysin kapinahengen vallassa. Hyvin pian valtavien voittojensa jlkeen, Saul menetti voitelunsa ja kuninkuutensa. Jumala hylksi hnet, eik hn en voinut kuulla Hengen nt, ja viimein hneen meni paha henki. Lopulta hn tappoi viattomia ihmisi. Hn mrsi Jumalan asettamat papit tapattavaksi. Ja ennen kuolemaansa hn kysyi neuvoa noidalta. Kuningas, joka kerran oli johtanut Israelin voittoon vihollisistaan, ptti pivns raivoavana mielipuolena.

Mik surullinen loppu Jumalan voitelemalle palvelijalle. Mit Saulille tapahtui? Mik sai tmn nyrn miehen syksymn alas hulluuteen ja tuhoon? Oliko Saulin elmss joku knnekohta, jolloin hn alkoi sortua?


Saulin knnekohta tapahtui
1.Samuelin kirjan 13. luvussa.


Saul joutui kasvokkain saman knnekohdan kanssa, joka tulee kerran jokaisen uskovan eteen. Se on trke kriisin aika, jolloin me joudumme pttmn, odotammeko Jumalaa uskossa vai tulemmeko krsimttmiksi ja otamme asiat omiin ksiimme.

Saulin knnekohta tuli silloin, kun enteilevt sodan pilvet kokoontuivat Israelin ylle. Filistealaiset olivat koonneet suuren armeijan, jossa oli 6000 ratsumiest, 30 000 sotavaunua ja legioonittain sotilaita viimeisimpine sota-aseineen. Heidn lukumrns nytti ..."niin paljon kuin hiekkaa meren rannalla" (1.Sam.13:5). Koko Israelin armeijalla oli sit vastoin vain kaksi miekkaa - toinen Saulilla, toinen hnen pojallaan Joonatanilla. Kaikkien muiden tytyi kytt omatekoisia aseita, puukeihit tai karkeita peltotykaluja.

Kun israelilaiset nkivt voimakkaiden filistelaisten lhestyvn, he joutuivat paniikkiin. "...piiloutuivat he luoliin, onkaloihin, kallion rotkoihin, hautoihin ja kaivoihin" (13:6). Jotkut pakenivat rajojen yli toisiin maihin vlttykseen joutumasta Saulin armeijaan. Toiset pakenivat pelkureina. kki tuo 330 000 miehen armeija, joka oli voittanut ammonilaiset, oli huventunut 600 mieheen. Ja nm jljelle jneetkin vain vapisivat pelosta (katso 13:7). Israelin tilanne nytti toivottomalta.

Viikkoa aikaisemmin Samuel oli kehottanut Saulia odottamaan hnt Gilgalissa ennen taistelua. Profeetta oli sanonut, ett hn saapuisi seitsemn pivn kuluttua ja suorittaisi uhritoimituksen Herralle. Meille ei kerrota tuon seitsemn pivn ajan merkityst; ehk Samuel tiesi olevansa tulossa kaukaisesta paikasta, jossa hnt oli tarvittu. Kuitenkin on mahdollista, ett tm viikon odotus oli tarkoitettu Saulille uskon koetukseksi.

Kun seitsems piv valkeni, eik Samuel ollut viel tullut, Saulin sotilaat alkoivat hajaantua. Kaiken kukkuraksi kuninkaalla ei ollut Jumalan taisteluohjeita. Asetu nyt hetkeksi Saulin asemaan. Net valtavan filistealaisten armeijan marssivan sinua kohti. Kuulet heidn sotavaunujensa nekkn kolinan. Kun katsot vhist jljell olevaa joukkoasi, net heidn vapisevan kehnoine aseineen. Kaikki oli epjrjestyksess. Mit sin tekisit?

Sin ehk kyselet: "Olisiko Saulin pitnyt istua siell vain ja odottaa, tekemtt mitn?" Kyll - sit hnen juuri olisi pitnyt tehd, odottaa ja rukoilla. Itse asiassa Samuel erikoisesti mainitsi sen kun hn esitteli Saulin kuninkaana: "Jos te pelktte Herraa ja palvelette hnt, kuulette hnen ntns ettek niskoittele hnen kskyjns vastaan, niin te seuraatte Herraa, Jumalaanne, sek te ett kuningas, joka teit hallitsee. Mutta jollette kuule Herran nt, vaan niskoittelette hnen kskyjns vastaan, niin Herran ksi on oleva teit vastaan, niinkuin oli mys teidn isinne vastaan" (12:14-15).

Samuel selitti: "Herra haluaa saada kaiken kunnian siit, mit Hn tekee kuninkaamme kautta. Hn haluaa maailman tietvn, ett voittoa ei saavuteta sotasuunnitelmien, aseiden tai suurten joukkojen avulla - vaan uhrautumalla Jumalalle uskon rukouksella ja luottamalla hneen."

Miten Saul suhtautui thn? Seisoiko hn vahvana julistaen: "Vaikka Samuelilta menisi kahdeksan piv ennenkuin hn tulee, niin min pysyn Jumalan antamassa sanassa. Elin tai kuolin, min tottelen Hnen kskyn?" Ei - vaan Saul joutui paniikkiin. Hn salli olosuhteiden hallita itsen. Ja lopulta hn alkoi muunnella Jumalan sanaa. Hn mrsi mukana olevan pappi Abijahin (nimi mainittu engl. raam.) toimittamaan uhraamisen ilman Samuelia.

Kun Samuel lopulta saapui, hn kauhistui. Hn tunsi poltetun lihan hajun tulevan uhrialttarilta. Hn kysyi Saulilta: "Mit olet tehnyt?" (13:11). Profeetan kysymyksest ky ilmi, ett Saul ei ksittnyt syntins suuruutta. Samuel kysyi: "Ymmrrtk ensinkn, mit sin olet tehnyt? Min annoin sinulle selvn, yksinkertaisen kskyn. Sinun ei pitnyt tehd mitn ennen minun saapumistani. Et ollut vaarassa, mutta otit ohjat omiin ksiisi. Toimit pelossa, et uskossa. Olet tehnyt raskaan synnin Herraa vastaan."

Saul selitti asian nin: "Kun nin, ett kansa hajaantui pois minun luotani etk sin tullut mrttyn aikana, vaikka filistealaiset olivat kokoontuneet Mikmaaseen" (13:11). Huomaa syyts Saulin sanoissa: "Sin et tullut ajoissa, Samuel." Hn puhui profeetalle, mutta hnen sanansa kohdistuivat itse asiassa Jumalaan. Saul sanoi: "Tytyihn minun tehd jotakin - kaikki olivat jttmss minut. Tuskinpa Jumala toivoi minun odottavan sen kauemmin."

Ei - Jumala ei ole koskaan myhss. Koko ajan Herra oli tietoinen jokaisesta Samuelin ottamasta askelesta kohti Gilgalia. Hn oli asettanut profeetan taivaalliseen ohjaussysteemiin, mritellen tarkan saapumisajan sekunnilleen. Samuel tuli olemaan siell seitsemnten pivn, oli se sitten vaikka minuuttia ennen keskiyt. Tiedmme, ettei Jumala pettnyt Saulia tss asiassa. Samoin tiedmme, ett Samuel oli ajoissa.

Ensi silmykselt Jumalan suhtautuminen Saulin tottelemattomuuteen nytt ankaralta. Samuel sanoi: "Sin olet tehnyt tyhmsti. Et ole noudattanut Herran, Jumalasi ksky, jonka hn antoi sinulle; muutoin Herra olisi vahvistanut sinun kuninkuutesi Israelissa ikuisiksi ajoiksi. Mutta nyt sinun kuninkuutesi ei ole pysyv. Herra on etsinyt itselleen mielens mukaisen miehen, ja hnet on Herra mrnnyt kansansa ruhtinaaksi, koska sin et noudattanut ksky, mink Herra sinulle antoi."

Voit ehk ihmetell: "Miksi Jumala ei antanut Saulille vhn periksi tss asiassa? Tm mies oli mahdottomassa tilanteessa. Ja hnhn halusi vain saada voiton Herralle. Miksi Saulin kuuliaisuus tss asiassa oli niin trke?" Jumala halusi kaikkien helvetin voimien tietvn, ett taistelu on Herran - ja se voitetaan vain ihmisen kautta, jolla on uskoa ja joka luottaa ja odottaa Herraa.


Mit tm opettaa
meille tn pivn?


Jumala ei ole aikojen kuluessa muuttunut. Hn huomaa edelleen sen, totteleeko hnen kansansa hnen kskyn: "Mutta jollette kuule Herran nt, vaan niskoittelette hnen kskyjn vastaan, niin Herran ksi on oleva teit vastaan, niinkuin oli mys teidn isinne vastaan" (1Sam.12:15). Ei haittaa, jos elmmme nytt menevn pieleen - meidn on vaellettava tysin luottaen Herraan. Vaikka asiat nyttvt toivottomilta, ei meidn tarvitse toimia pelon vallassa. Pikemminkin saamme odottaa krsivllisesti Hnt vapauttamaan meidt kuten Hnen sanansa lupaa.

On tosiasia, ett Jumala seisoi Saulin vierell, kun valtava filistealaisten armeija lhestyi. Herra nki nuo kolisevat sotavaunut ja vlkkyvt tervt aseet. Hn tiesi millaisessa kriisiss Saul oli, kun sotilaat pakenivat. Hn nki jokaisen yksityiskohdan.

Samalla tavoin Jumala nkee jokaisen yksityiskohdan kriisisssi. Hn nkee kaikki elmsi painavat ongelmat. Ja hn on tysin tietoinen siit, ett tilanteesi huononee piv pivlt. Ne, jotka rukoilevat ja odottavat Hnt tyynesti uskossa, eivt ole koskaan todellisessa vaarassa. Sitpaitsi Hn tiet sinun kaikki paniikin tyttmt ajatuksesi: "En ksit kuinka voin koskaan maksaa velkani ... Minulla ei ole en mitn toivoa avioliittoni pelastamiseksi .... En tied, kuinka saan pit typaikkani." Kuitenkin Hnen kehotuksensa pit edelleen paikkansa: "l htnny, lk mene minusta edelle. Sinun ei tarvitse tehd muuta kuin rukoilla - ja luottaa minuun. Min pidn huolen jokaisesta, joka panee luottamuksensa minuun."

Mieti nit sanoja, jotka Jumala on antanut seurakunnalleen: "Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen" (Heb.11:6). "Turvatkaa hneen joka aika, te kansa; vuodattakaa hnen eteens sydmenne. Jumala on meidn turvamme" (Ps.62:9). "Te Herraa pelkviset, turvatkaa Herraan - hn on heidn apunsa ja kilpens" Ps.115:11). "Turvaa Herraan kaikesta sydmestsi, l nojaudu omaan ymmrrykseesi. Tunne hnet kaikilla teillsi, niin hn sinun polkusi tasoittaa" (Sananl.3:5-6).

Herra on hyvin krsivllinen meit kohtaan. Hn jopa kehottaa meit: "Tuokaa esiin riita-asianne..." (Jes.41:21). Hn tiet, ett esi-ismme kvivt lpi epilyn aikojen Aabrahamista alkaen Uuden Testamentin pyhiin. Joskus he halusivat kuolla huutaen: "En kest en." Jopa Jeesuksella oli epilyn hetki: "Miksi minut hylksit?"

Meidn Herramme tuntee jokaisen kivun, pelon ja paniikin elmssmme. Voimme saada ylltten ikvi uutisia - meille rakas ihminen on kuollut, poikamme tai tyttremme on avioeron partaalla, tai elmntoveri on pettnyt. Sellaisina hetkin Jumala lhett Pyhn Hengen lohduttamaan meit, lievittmn kipua ja rauhoittamaan sydntmme.

Saul oli ollut pelossa ja paniikissa koko seitsemn pivn ajan. Koko ajan Pyh Henki oli pyytnyt hnt tekemn ptksen: "Saul, se kyll nytt toivottomalta. Mutta olihan ammonilaisilla aikaisemminkin ylivoima sinua vastaan, ja Jumala antoi sinulle voiton. Siis mit aiot tehd tnn? Totteletko Jumalan sanaa, tapahtui sitten mit tahansa sinulle tai kuningaskunnalle? Sanotko Jobin tavoin: 'Vaikka Hn ly minua, min kuitenkin luotan Hneen'?"

Me tiedmme, ett Jumala tuntee jokaisen ihmisen sydmen. Jumala tiesi, ett Saulin tekem pts tulisi mrmn hnen elmns suunnan siit hetkest lhtien. Loppujen lopuksi hn joutui moniin samanlaisiin kriisitilanteisiin. Saamme jonkinlaista selvityst Saulin ptksentekoon siit, mit hn sanoi Samuelille: "...ja min rohkaisin itseni ja uhrasin polttouhrin" (1.Sam.13:12). Tuo san 'rohkaisin' oikeastaan tarkoittaa 'hillit itsens', Saul sanoi: "Min yritin olla kuuliainen. Min hillitsin itseni mahdollisimman kauan olemasta tottelematon. Mutta lopulta minun oli toimittava oman tahtoni mukaan."

Sen vuoksi Jumala poistui Saulista ja perui antamansa kuninkuuden. Miksi? Herra tiesi, ett tuosta pivst lhtien Saulin usko oli kuollut. Hn tiesi, ettei Saul kestisi toista kuuliaisuuden koetusta vaan suunnittelisi juonia.

Epusko on kuolettavaa ja sen seuraukset ovat traagillisia. Joudumme vakaviin seurauksiin, jos yritmme omin keinoin pois koetuksistamme emmek luota siihen, ett Jumala vie meidt niist lpi. Tm ky selvsti ilmi Saulin elmst. Saulin elmss oli knnekohta, kun hn otti asiat omiin ksiins, hnen elmns meni alaspin nopeasti. Hnen epuskonsa avasi ovet kaikelle pahalle hnen sydmessn.

Itseasiassa Saulin elm kuvaa asteittain epuskon aiheuttamaa perikatoa:


1. Saulista tuli pahimmanlaatuinen
lainkiivailija.


Sen jlkeen kun Saul oli langennut syntiin, hnen sielunsa muuttui kylmksi ja lainalaiseksi. Ja lainhenkisyys melkein aiheutti hnen rakkaan poikansa, Joonatanin, kuoleman.

Joonatan ja hnen aseenkantajansa olivat pttneet tehd kkihykkyksen filistealaisten sotajoukkoa vastaan. Tuo salahykkys aiheutti sellaisen sekasorron filistealaisten leiriss, ett he alkoivat taistella keskenn surmaten toisiaan. Taistelu oli niin kova ja meluisa: "...Maakin jrisi ja niin syntyi Jumalan kauhu" (1.Sam.14:15).

Kun Saul nki filistealaiset liikkeell, hn aloitti tyden hykkyksen. Hn mrsi sotajoukkonsa taistelemaan koko pivn pyshtymtt. Ennen pivn loppua israelilaiset olivat niin vsyneit, ett melkein kaatuivat maahan. Mutta Saul vannoi tyhmn valan: Jos joku lakkaa taistelemasta sydkseen ennen taistelun pttymist, hn olkoon kirottu.

Joonatan ei tiennyt valasta, koska hn taisteli etmpn. Niinp hn piti pienen tauon taistelussa ja si vhn hunajaa mehilispesst virkistkseen itsen taisteluun.

Sin iltana Saulin sotilaat eivt jaksaneet pidttyty enemp. He syksyivt saaliin kimppuun, jonka he olivat voittaneet ja alkoivat paistaa elimi sydkseen. Juutalaisten lakihan mr, ett veri on laskettava elimest ennenkuin se voidaan syd. Kun Saul nki tmn, hn raivostui ja huusi: "Teill ei ole mitn kunniotusta Jumalan lakia kohtaan." "Katso, vki tekee synti Herraa vastaan, kun sy lihaa verinens" (1.Sam.14:33).

Saulista tuli lainkiivailija, joka asetti itsens Jumalan pyhyyden vartijaksi. Ei epilystkn, etteivtk papit ylistneet hnt sanomalla: "Kiitos Jumalalle, Saul seisoo pyhyyden puolella." Mutta, todellisuudessa Saul oli paikallaolijoista suurin syntinen. Tm mies oli tysin tottelematon ja vaelsi epuskossa. Kuitenkin hn uskalsi kuuluttaa eprimtt: "Jumala armahtakoon nlkist sotilasta, joka rikkoo lakia symll lihaa, jossa on veri."

Tuona iltana Saul teki toisen tyhmn ptksen: Hn mrsi, ett hnen armeijansa valvoo koko yn ja taistelee. Papit olivat kuitenkin sit vastaan ja vaativat, ett asiaa kysyttisiin ensin Herralta. Mutta kun he rukoilivat, Jumala ei vastannut. Nyt Saul nrkstyi jlleen. Hn ptteli: "Jumala ei puhu, koska joku on tehnyt synti. Kuka on syyllinen?" Hn mrsi: "Sill niin totta kuin Herra el .... vaikka syy olisi minun poikani Joonatanin, niin hnen on kuoltava..." (1.Sam.14:39).

Tllainen omavanhurskaus ilmenee jokaisessa lainkiivailijassa. He eivt luota Jumalan antamaan lahjavanhurskauteen, niin he yrittvt saada aikaan oman vanhurskautensa. Ja lopulta he luovat mallin, joka ei ota huomioon omia syntej vaan korostaa toisten eponnistumisia.

Saul ptti heitt arpaa pstkseen selville, kuka oli tehnyt synti. Viimeinen arpa osui hneen itseens ja Joonataniin. Heti Saul kntyi poikansa puoleen ja sanoi: "Min en ole tehnyt synti. Sin se olet." Joonatan mynsi syneens hunajaa mutta sanoi, ettei ollut tietoinen valasta. Saul oli kuitenkin siin tilanteessa moraalinen nyttkseen pyhlt. Jos Jumala ei olisi puuttunut asiaan kansan kautta, Saul olisi tappanut oman poikansa - osoittaakseen pyh kiihkoaan.

Mielestni epusko on kaiken lainkiivailun alkujuuri. Miksi? Se ei hyvksy Jumalan liiton lupauksia - ett Hnen Henkens voittaa syntimme, antaa voiman tottelemaan, laittaa meihin hnen pelkonsa, saa meidt vaeltamaan lankeamatta, saa meidt vihaamaan synti. Kun erkanemme Jumalan totuuden liitosta emmek luota Hneen emmek odota Hnen tekevn tytn, tulemme lakimielisiksi. Rakennamme omat jyrkt sntmme, joista puuttuu Jumalan Hengen voima.


2. Saul menetti kaiken
hengellisen arvostelukyvyn.


Saulin epusko poltti hnen omantuntonsa ja sai hnet unohtamaan syntins. Yhtkki synti menetti synnillisen merkityksens tmn kerran niin jumalisen miehen silmiss.

Nemme tst esimerkin, kun Samuel kski Saulia hvittmn amalekilaiset. Profeetta antoi Saulille selvt ohjeet tuhota kaikki, mik liittyi amalekilaisiin - perheet, karja, kaikki. Hnell ei ollut lupaa sst mitn eik ketn.

Kun taistelu oli ohi, Saul oli kuitenkin jttnyt kuningas Agagin itselleen elvn palkintona. Hn mys piti muutakin sotasaalista - parhaat osat amalekilaisten karjasta, vaatteista ja omaisuudesta. Saulilla oli jopa otsaa pystytt monumentti itselleen muistoksi voitostaan. Kerran jlleen hn ylenkatsoi Jumalan sanan.

Kun Samuel tuli paikalle, ei hn ollut uskoa silmin. Taistelukentt oli kuin suuri kirpputori. Kansa osti ja myi karjaa, kokeili vaatteita, grillasi elimi. Ja viel kaikkein hmmstyttvint oli se, ett kuningas Agag seisoi heidn keskelln.

Samuel marssi Saulin luo ja kysyi: "Mit on tm lampaiden mkin, jonka kuulen, Saul?" Saul vastasi silmkn rpyttmtt: "Kansa ssti vhn karjaa uhratakseen Jumalalle suuresta voitosta. Mutta min tuhosin kaiken muun. Tytin uskollisesti Herramme kskyn. Mik suuri hertys meill tuleekaan olemaan."

Samuel itki neen. Hn kysyi Saulilta: "Miksi et kuullut Herran nt, vaan syksyit saaliin kimppuun ja teit sit, mik on pahaa Herran silmiss?" (1.Sam.15:19). Saul vastasi: "Minhn olen kuullut Herran nt ... min olen tuonut tnne Agagin, Amalekin kuninkaan, ja vihkinyt tuhon omaksi amalekilaiset" ( jae 20).

Kuinka Saul voi olla niin sokea? Hn valehteli, vaikka todisteet hnen tottelemattomuudestaan olivat selvt. On hyvin traagista, ett Saul uskoi oman valheensa. Hn oli menettnyt kaiken arvostelukykyns.

Monet uskovat tnn ovat Saulin kaltaisia. He elvt kaikessa mahdollisessa tottelemattomuudessa, menevt sitten kirkkoon ja rukoilevat: "Herra, olen antanut sinulle parhaani. Tss - ota vastaan minun uhrini ja ylistykseni." Tllaiset uskovat ovat kuin Sananlaskujen kirjan nainen: "Samoin ovat avionrikkoja-vaimon jljet; hn sy, pyyhkii suunsa ja sanoo: 'en ole pahaa tehnyt'." (Sananl. 30:20).

Kuinka uskovat lankeavat sellaiseen tilaan? Se alkaa siit, kun he kieltytyvt ottamasta vastaan Jumalan vanhurskautta uskossa. He yrittvt hankkia oman vanhurskautensa turvautumalla lainalaisuuteen ja tuomitsemalla toisia. He horjuvat uskossaan eivtk odota Jumalalta ohjeita - ja tekevt oman mielens mukaan. Ajan mittaan he menettvt harkintakykyns, heidn omatuntonsa paatuvat tysin. Lopulta he ystvystyvt syntiens kanssa.

Kirjoitusten mukaan tst alkavat epjumalanpalveluksen siemenet it. Jumalan silmiss tottelemattomuus Hnen sanaansa kohtaan on samaa kuin noituus. Kuten Samuel sanoi Saulille tss kohtaa: "Sill tottelemattomuus on taikuuden synti, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta" (1.Sam.15:23).


3. Kun arvostelukyky on menetetty
ja omatunto paadutettu, ei ole jljell
puolustusta kateuden henke vastaan.


"Mutta Herran Henki poistui Saulista, ja Herran lhettm paha henki vaivasi hnt" (1.Sam.16:14). Nyt, Jumala ei kirjaimellisesti lhettnyt pahaa henke Sauliin. Hn yksinkertaisesti salli sen tapahtua. Ymmrrthn, ett' kun ihminen, joka on epuskon vallassa, joutuu thn tilanteeseen - kntyy lainalaisuuteen, menett arvostelukykyns ja paaduttaa omantuntonsa - hnell ei ole mitn puolustusta hykkvi kateuden henki vastaan. Ja nm henget terrorisoivat jokaista valloittamaansa sielua.

Tss vaiheessa Saulilla oli demonien aiheuttamia kohtauksia, suuttumista ja raivoa jokaista kohtaan. Hnen palvelijansa alkoivat pelt ja pyysivt Daavidia soittamaan harppua ja laulamaan psalmeja Saulille tmn hengen rauhoittamiseksi. Daavid oli mies, joka tietenkin luotti tysin Herraan - j hnen voideltu musiikkinsa toi rauhaa Saulin sieluun.

Kuningas oli niin hyvilln, ett hn teki Daavidista upseerinsa. Mutta kun Daavid osoitti rohkeutta ja taitoa taistelussa, Saul tuli hnelle mielettmn kateelliseksi. Kateus tekee uskovista inhottavia olioita. Jos joku ei luota Jumalaan, ei hn luota myskn toisiin. Kateelliset ihmiset syyttvt eniten muita samoista synneist, joita he itse tekevt. Vielp he esittvt uhriksi joutumisen osaa. He ovat vakuuttuneita siit, ett toiset ovat heist kateellisia, puhuvat aina heist ja vainoavat heit. Kateellisuus ei ole mikn vaihe, jonka ihmiset kyvt lpi - se on henki helvetist. Se ryst ihmisilt taivasosuuden ja saa heidt keskittymn omiin, pieniin, lihallisiin taisteluihinsa.

Ihmetteletk nyt mist kateuden henkesi tuli? Kehotan sinua katsomaan taaksepin koetusten aikoja ja kysymn itseltsi kuinka silloin reagoit. Luotitko tysin Jumalaan, tuli mit tuli? Vai elttelitk mielesssi ajatusta, ett Jumala ei puuttunut asiaan ajoissa?

Harkitse Saulin epuskoisen sielun traagista loppua. Hnen viimeinen neuvonpitonsa ennen iankaikkisuutta oli noidan kanssa. Kuuntele hnen surullisia viimeisi sanojaan: "... Jumala on poistunut minusta eik vastaa minulle en..." (1Sam.28:15).

On kuitenkin hyvi uutisia jokaiselle Uuden liiton uskovalle. Kristus maksoi meidn kapinointimme rangaistuksen. ( Tietenkin Jumalan armo ja anteeksiantamus olivat tarjolla Saulillekin. Mutta hnen sydmens oli itsepinen - ja itsepinen sydn ei koskaan halua armoa.)

Jeesus tuli murtaakseen noituuden ja kateuden kirouksen - murtaakseen lainalaisuuden ja vapauttaakseen meidt kateuden kahleista. Mutta ensin meidn tytyy tunnustaa syntimme. Meidn on tunnustettava epuskomme - ja jtettv tulevaisuutemme, vapautemme ja pelastuksemme kokonaan Jeesuksen haltuun. Hn tulee ajoissa. Meidn tehtvmme on vain olla - ja luottaa hneen.

Meidn tulee muistaa, ett meit koetellaan. Jumala vakuuttaa meille, ett kaikki, jotka pysyvt kiinni uskossa ja uskovat hneen toivottomissakin tilanteissa, palkitaan. "...ett teidn uskonne kestvisyys koetuksissa havaittaisiin paljoa kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka kuitenkin tulessa koetellaan, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyess" (1.Piet.1:7).

---
Julkaisulupa World Challenge 'elt, P.O. Box 260, Lindale, TX 75771, USA.

Times Square Kirkon Ilmoituksia | Tietoja Uusille Lukijoille


Tekstitiedosto + Suomenkielinen valikko + Kotisivu + Tilaa + Tekijoikeudet

KOPIOINTI- /JULKAISURAJOITUKSIA:
Tm tiedosto kuuluu kokonaisuudessaan World Challengelle. Sit ei saa muuttaa sisllltn milln tavalla. Se voidaan julkaista vain kokonaisuudessaan ilmaisjakeluun. Kaikkissa toisinnoissa tst julkaisusta tulee olla copyright maininta (esim. "Copyright © 2002 World Callengen luvalla") Tiedostoa ei saa kytt ilman World Challengen lupaa jlleen myyntiin tai jonkin muun julkaisun edistmiseksi kaupallisesti. Tm sislt koko materiaalin lukuunottamatta joitakin pieni lainauksia. Lis seuraava maininta lhdekirjallisuuteen: Copyright © 2002 by World Challenge, Lindale, Texas, USA.

Tm materiaali on ainoastaan henkilkohtaiseen kyttn eik sit saa julkaista muilla nettisivuilla. The Lorain County Free-Net Chapelilla on yksinoikeus julkaista nit saarnoja nettisivuillaan World Challenge Inc.'in luvalla. Voit vapaasti kopioida netilt, painaa ja jakaa tt materiaalia, kunhan et julkaise sit internetill muilla sivuilla. Voit kuitenkin laittaa linkit viitteen nhin saarnoihin.


Tämä Internet-sivu on
The Missing Link, Inc.®
joka tarjoaa vaikeuksissa oleville nuorille ja aikuisille elämää muuttavan mahdollisuuden.
Kotisivu - misslink.org
Kappeli - misslink.org/chapel2.html
David Wilkersonin World Challenge Saarnasarjojen monikielinen Internet-sivu
www.tscpulpitseries.org


Copyright © 2002 - The Lorain County Free-Net Chapel
Det nordlige central Ohio, U.S.A.

ALKUUN

Webmaster tarvitsee kommentejasi ja ideoitasi
jotta tämä palvelu toimisi mahdollisimman hyvin.
Kerro meille, ellei kaikki toimi, kuten pitäisi.
Vain siten saamme tiedon siitä!
Viimeksi päivitetty 17.9.2002

Miksi Herätys Viipyy/ "Apua!"/ Mitä tässä on/ Kannattaja/ Uskon Tunnustus/ Raamatun Tutkiminen
Pianon äärellä/ Ilmoitustaulu/ Kirjasto/ Kotisivu/ Suomenkielinen valikko/ Saarnatuolisarjat