World Challenge Pulpit Series

Το σώμα του Χριστού


Greek Home Page + Subscribe + Copyright

Του David Wilkerson
29 Ιουλίου 2002

____________

Ο απόστολος Παύλος μας διδάσκει, ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΙΣΘΕ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ  (1 κορ 12:27). Κατόπιν λέει πιο συγκεκριμένα, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΜΕΛΟΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ (12:14).

O Παύλος μας λέει, στην ουσία, "ρίξτε μια ματιά στο σώμα σας. Έχετε  χέρια, πόδια, μάτια, αυτιά. Δεν είστε  μόνο ένας απομονωμένος εγκέφαλος, ασύνδετος με τα άλλα μέλη. Λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει με το Χριστό. Δεν είναι μόνο ένα κεφάλι. Έχει ένα σώμα, και αποτελούμε τα μέλη του."

Ο απόστολος Παύλος επισημαίνει έπειτα ΟΥΤΩ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΝ ΣΩΜΑ ΕΙΜΕΘΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ Ο ΔΕ ΚΑΘΕΙΣ ΜΕΛΗ ΑΛΛΗΛΩΝ (Ρωμ 12:5). Με άλλα λόγια, συνδεόμαστε όχι μόνο με τον Ιησού, την κεφαλή μας. Συνδεόμαστε επίσης ο ένας με τον άλλο. Το γεγονός είναι, ότι δεν μπορούμε να συνδεθούμε με Αυτόν χωρίς την ένωση επίσης με τους αδελφούς και τις αδελφές μας στον Χριστό.

Ο Παύλος τέλος τονίζει, Ο ΑΡΤΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΚΟΠΤΟΜΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;  ΔΙΟΤΙ ΕΙΣ ΑΡΤΟΣ ΕΝ ΣΩΜΑ ΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΝΤΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΡΤΟΥ ΜΕΤΕΧΟΜΕΝ (1 κορ 10:16-17). Απλά, όλοι τρεφόμαστε από την ίδια τροφή: τον Χριστό, το μάννα εξ ουρανού. ΔΙΟΤΙ Ο ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΒΑΙΝΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΩΝ ΖΩΗΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ (Ιωαν 6:33).

Ο Ιησούς δήλωσε ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ… ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΡΤΟΣ Ο ΖΩΝ Ο ΚΑΤΑΒΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ… ΟΣΤΙΣ ΜΕ ΤΡΩΓΕΙ ΘΕΛΕΙ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΙ ΕΜΕ (Ιωαν 6:35, 51, 57). Η εικόνα του άρτου εδώ είναι σημαντική. Ο Κύριος μας λέει, "εάν έρθετε σε μένα, θα τραφείτε. Θα συνδεθείτε με μένα, ως μέλη του σώματός μου. Επομένως, θα λάβετε τη δύναμη από τη ροή ζωής που υπάρχει μέσα μου".  Πράγματι, κάθε μέλος του σώματός του παίρνει δύναμη από μια ενιαία πηγή: τον Χριστό, την  κεφαλή. Σε οτιδήποτε βάζουμε στόχο να κάνουμε, μια ζωή νίκης ρέει από Εκείνον σε μας.

Αυτός ο άρτος είναι που μας ξεχωρίζει ως μέλη του σώματός του. Ξεχωριζόμαστε από την υπόλοιπη ανθρωπότητα επειδή δειπνούμε από έναν, ενιαίο άρτο: τον Ιησού Χριστό. ΠΑΝΤΕΣ ΕΚ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΡΤΟΥ ΜΕΤΕΧΟΜΕΝ (1 κορ 10:17).

Μερικοί Χριστιανοί, εντούτοις, δεν θέλουν να συνδεθούν με άλλα μέλη του σώματος. Κοινωνούν με τον Ιησού, αλλά απομονώνονται σκόπιμα από άλλους πιστούς. Δεν θέλουν να έχουν τίποτα να κάνουν με το σώμα, παρά μόνον με την κεφαλή.

Αλλά ένα σώμα δεν αποτελείται από ένα μόνο μέλος. Μπορείτε να φαντασθείτε ένα κεφάλι με έναν μόνο βραχίονα; Το σώμα του Χριστού δεν μπορεί να γίνει με ένα κεφάλι μόνο, χωρίς τα άκρα ή τα όργανα. Το σώμα του αποτελείται από πολλά μέλη. Δεν μπορούμε απλά να είμαστε ένα με το Χριστό χωρίς είμαστε ένα με το σώμα του επίσης.

Βλέπετε, η ανάγκη μας δεν είναι μόνο για το κεφάλι. Είναι για ολόκληρο το σώμα. Συνδεόμαστε μαζί όχι μόνο από την ανάγκη μας για τον Ιησού, αλλά κι από την ανάγκη μας ο ένας για τον άλλον. Ο Παύλος επισημαίνει ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ Ο ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΝΑ ΕΙΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΕΙΑΝ ΣΟΥ Η ΠΑΛΙΝ Η ΚΕΦΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΕΙΑΝ ΥΜΩΝ (1 κορ 12:21).

Σημειώστε το δεύτερο μισό αυτού του στίχου. Ακόμη και το κεφάλι δεν μπορεί να πει σε ένα άλλο μέλος, "δεν σε χρειάζομαι". Απίστευτη δήλωση. Ο Παύλος μας λέει, "ο Χριστός, η κεφαλή, δεν θα πει ποτέ σε οποιοδήποτε μέλος του σώματός του," δεν σε έχω καμία ανάγκη."." Το κεφάλι μας συνδέεται πρόθυμα με κάθε έναν από μας. Επιπλέον, λέει ότι είμαστε όλοι σημαντικοί και απαραίτητοι, για τη λειτουργία του σώματός του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για τα μέλη που μπορούν να πληγωθούν. Ο Παύλος υπογραμμίζει, "πολύ περισσότερο εκείνα τα μέλη του σώματος, που φαίνονται να είναι πιο αδύναμα, είναι απαραίτητα" (12:22). Ο απόστολος προσθέτει έπειτα, ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΙΜΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΥΤΑ ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝ ΤΙΜΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΗΜΩΝ ΕΧΟΥΣΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΝ ΕΥΣΧΗΜΟΣΥΝΗΝ (12:23). Μιλά για εκείνους στο σώμα Χριστού που είναι απαρατήρητοι, κρυμμένοι, άγνωστοι. Στα μάτια του Θεού, αυτά τα μέλη έχουν τη μεγάλη τιμή. Και είναι απολύτως απαραίτητοι στην εργασία του σώματός Του.

Αυτό το εδάφιο έχει ένα ιδιαίτερο νόημα για όλους μας. Ο Παύλος μας λέει, "δεν έχει σημασία πόσο μικρή μπορεί να είναι η αυτοεκτίμηση σου. Μπορείς να σκέφτεσαι ότι δεν μετράς ως Χριστιανός. Αλλά ο Κύριος ο ίδιος λέει, «έχω την ανάγκη σας. Δεν είσαι μόνο σημαντικό μέλος του σώματός μου. Είσαι ζωτικής σημασίας και απαραίτητος για να λειτουργήσει.»"


Στο Ματθαίος 22, ο Ιησούς λέει μια
παραβολή που αποκαλύπτει πολλά
για το σώμα του στη γη.


Κάθε μια από τις παραβολές του Χριστού περιέχει μια κρυμμένη αλήθεια του Θεού. Αυτά τα μυστικά έχουν μοιραστεί από τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα από πριν από τη δημιουργία: ΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΗ ΤΟ ΡΗΘΕΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΟΣ ΘΕΛΩ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝ ΠΑΡΑΒΟΛΑΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΑΠΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΕΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ (Ματθαίος 13:35). Ο Ιησούς πιστοποιεί ότι αυτές οι κρυμμένες αλήθειες αποκαλύπτονται μόνο σε εκείνους που αφιερώνουν χρόνο να τις αναζητήσουν.

Στο Ματθαίος 22, διαβάζουμε μια παραβολή που θεωρώ ότι αποκαλύπτει πολλά για το σώμα του Χριστού. Εδώ, ο Θεός περιγράφει τους αιώνιους σκοπούς του στο να οικοδομήσει ένα σώμα από πιστούς. Εν ολίγοις, θέλει μια νύμφη για τον Υιό του. Αυτή η νύμφη πρόκειται να ενωθεί στον Ιησού, συνδεόμενη μαζί του ως μια σάρκα, ένα σώμα. Χριστός θα γίνει η ίδια η ζωή της, καθώς επίσης και η πηγή της. Θα ενωθεί με αυτήν, και αυτή με αυτόν.

Ο Ιησούς αρχίζει την παραβολή με τη δήλωση, ΩΜΟΙΩΘΗ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΟΣΤΙΣ ΕΚΑΜΕ ΓΑΜΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΑΥΤΟΥ.  ΚΑΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΚΑΛΕΣΩΣΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ (Ματθαίος 22:2-3). Ο βασιλιάς σε αυτήν την παραβολή είναι σαφώς Θεός ο Πατέρας. Και ο γιος είναι εδώ Χριστός.

Εδώ βλέπουμε τον Πατέρα να στέλνει μπροστά το Άγιο Πνεύμα για να αναζητήσει μια νύφη για το Υιό του. Η νύφη, φυσικά, είναι η εκκλησία του Ιησού Χριστού. Και αυτή η νύφη απαρτίζεται από πολλά μέλη. Στην πραγματικότητα, αποτελείται από κάθε πρόσωπο που αποδέχεται την πρόσκληση του βασιλιά στο γαμήλιο δείπνο.

Ακόμα, ο Ιησούς επισημαίνει στο τέλος του στίχου ΔΕΝ ΗΘΕΛΟΝ ΝΑ ΕΛΘΩΣΙ =δεν θα έρχονταν" (22:3). Εδώ μιλά για το κήρυγμά του στους Εβραίους. Ο Χριστός παρότρυνε τον Ισραήλ για να τον δεχθεί, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Η Γραφή λέει, ΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΑΥΤΟΝ (Ιωαν 1:11).

Έτσι ο βασιλιάς δοκιμάζει ακόμα μια φορά: ΠΑΛΙΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕΝ ΑΛΛΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΛΕΓΩΝ ΕΙΠΑΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΟΥ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΜΟΥ ΗΤΟΙΜΑΣΑ ΟΙ ΤΑΥΡΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΡΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΦΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΕΛΘΕΤΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ.  ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΜΩΣ ΑΜΕΛΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΗΛΘΟΝ Ο ΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΡΟΝ ΑΥΤΟΥ Ο ΔΕ ΕΙΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΝ ΑΥΤΟΥ.  ΟΙ ΔΕ ΛΟΙΠΟΙ ΠΙΑΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΥΒΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΝΕΥΣΑΝ (Ματθαίος 22:4-6).

Όχι μόνο σκότωσαν τον Ιησού οι Εβραίοι, αλλά σκότωσαν και τους αποστόλους του που ακολούθησαν. Έτσι, Χριστός μας λέει, ΑΚΟΥΣΑΣ ΔΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΩΡΓΙΣΘΗ ΚΑΙ ΠΕΜΨΑΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΑΠΩΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΤΕΚΑΥΣΕ (22:7). Ο Ιησούς μιλούσε προφητικά εδώ. Μόλις κάποιες δεκαετίες μετά από το θάνατό του, τα ρωμαϊκά στρατεύματα βάδισαν στην Ιερουσαλήμ και κατέστρεψαν την ιερή πόλη. Νωρίτερα στην ιστορία του Ισραήλ, ο Θεός είχε χρησιμοποιήσει την Ασσυρία για να τιμωρήσει τον λαό του. Τώρα έστειλε τους ρωμαίους στρατηγούς Βεσπασιανό και Τίτο να κατακάψουν έως εδάφους την  Ιερουσαλήμ. Κατά συνέπεια, η προφητεία του Ιησού εκπληρώθηκε κατά γράμμα: ΙΔΟΥ ΑΦΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΕΣΑΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΣΑΣ ΕΡΗΜΟΣ (23:38).

Το επόμενο εδάφιο στην παραβολή περιέχει την καρδιά του μηνύματός μου για το σώμα του Χριστού. Ο Ιησούς μας λέει, ΤΟΤΕ ΛΕΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ Ο ΜΕΝ ΓΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΑΞΙΟΙ.   ΥΠΑΓΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΝ ΕΥΡΗΤΕ ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ.  ΚΑΙ ΕΞΕΛΘΟΝΤΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΟΔΟΥΣ ΣΥΝΗΓΑΓΟΝ ΠΑΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΕΥΡΟΝ ΚΑΚΟΥΣ ΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΕΜΙΣΘΗ Ο ΓΑΜΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΕΚΛΙΜΕΝΩΝ (22:8-10).

Από το Γολγοθά και μετά, το Ευαγγέλιο απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα: Εβραίος και εθνικός, σκλάβος και ελεύθερος, πλούσιος και φτωχός, καλός και κακός παρόμοια. Έτσι ΕΓΕΜΙΣΘΗ Ο ΓΑΜΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΕΚΛΙΜΕΝΩΝ = καλεσμένους (22:10). Παρακαλώ κατανοήστε ότι αυτή η σκηνή δεν είναι για το γαμήλιο δείπνο του αρνίου. Εκείνος ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί μετά από την κρίση. Όχι, αυτό το δείπνο είναι μια γαμήλια γιορτή. Και οι φιλοξενούμενοι είναι εκείνοι που προσέχουν την κλήση για να λάβουν τον Χριστό ως Κύριο.

Σκεφτείτε το. Σύμφωνα με τον Ιησού, αυτή η νύφη αποτελείται από ΠΑΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΕΥΡΟΝ ΚΑΚΟΥΣ ΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ (22:10). Μια τέτοια ομάδα περιλαμβάνει άλλοτε κακούς ανθρώπους:  εξαρτημένους, αλκοολικούς, πόρνες, δολοφόνους, χαρτοπαίκτες, έμπορους ναρκωτικών. Ακόμα περιλαμβάνει επίσης άλλοτε καλούς ανθρώπους, εκείνους που στηρίζονταν κάποτε σε μια σαρκική δικαιοσύνη.

Τώρα όλοι τους έχουν αλλάξει. Ομολόγησαν τις αμαρτίες τους και πλύθηκαν  από το αίμα Χριστού. Ακριβώς όπως τα πλήθη τραγουδούν κάθε εβδομάδα, μαρτυρούν, ΜΕ ΕΦΕΡΕΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΑΥΤΟΥ ΕΠ ΕΜΕ Η ΑΓΑΠΗ (Ασμα Ασμάτων 2:4).


Ένα μεγάλο πλήθος έχει συγκεντρωθεί
στον οίκο του οίνου του Θεού.


Η ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται στο 22:10 είναι ΕΠΛΗΣΘΗ. Σημαίνει να εμποτίσει, να γεμίσει, να επηρεάσει. Με άλλα λόγια, αυτοί οι φιλοξενούμενοι αντιπροσωπεύουν το καθαρισμένο, εξαγορασμένο σώμα του Χριστού. Ήταν επηρεασμένοι, εμποτισμένοι και γεμισμένοι από το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Και έντυσε κάθε έναν από αυτούς με ένα άσπρο γαμήλιο ένδυμα.

Τυπικά, σκεφτόμαστε τις γαμήλιες γιορτές να έχουν διάρκεια μερικών ωρών. Στον εβραϊκό πολιτισμό των ημερών του Ιησού, τέτοιες γιορτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι επτά ημέρες. Ακόμα για το Θεό, μια ημέρα είναι ως χίλια έτη. Και σε αυτήν την παραβολή, η γιορτή που βλέπουμε διαρκεί από τον Γολγοθά. Συνεχίζεται για αιώνες. Και δεν θα τελειώσει έως ότου επιστρέψει ο γαμπρός.

Αγαπητέ, συνειδητοποιείς τι σημαίνει αυτό; Κάθε μέρα είναι η γαμήλια ημέρα σου. Σαν μέλος του σώματος Χριστού, είσαι ένα μέρος της νύφης του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρωί όταν σηκώνεσαι, πρόκειται να βάλεις το άσπρο γαμήλιο ένδυμά σου. Εάν λεκιασθεί ή λερωθεί, πρέπει να το φέρεις στο Λόγο Του, για να πλυθεί και να  καθαρισθεί. Και πρόκειται να φοράς το γαμήλιο δαχτυλίδι σου πάντοτε. Δηλώνει την κατάστασή σου ότι έχεις κάνει έναν γάμο σας, καθώς σφραγίζεσαι από το Άγιο Πνεύμα. Τελικά, θα γιορτάσεις μέσα στον άρτο του ουρανού: ο Χριστός, το μάννα εξ ουρανού.

ΑΥΤΉ Η ΓΑΜΗΛΙΑ ΓΙΟΡΤΉ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, ΕΝΑΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ. Ο Ιησούς συνεχίζει την παραβολή:

ΕΙΣΕΛΘΩΝ ΔΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΕΚΛΙΜΕΝΟΥΣ ΕΙΔΕΝ ΕΚΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΜΗ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΝ ΕΝΔΥΜΑ ΓΑΜΟΥ.  ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΦΙΛΕ ΠΩΣ ΕΙΣΗΛΘΕΣ ΕΝΤΑΥΘΑ ΜΗ ΕΧΩΝ ΕΝΔΥΜΑ ΓΑΜΟΥ Ο ΔΕ ΑΠΕΣΤΟΜΩΘΗ.  ΤΟΤΕ ΕΙΠΕΝ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΑΣ ΔΕΣΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΠΟΔΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΣ ΣΗΚΩΣΑΤΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΡΙΨΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΕΚΕΙ ΘΕΛΕΙ ΕΙΣΘΑΙ Ο ΚΛΑΥΘΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΝ (Ματθαίος 22:11-13).

Ποιο είναι αυτό το άτομο στην παραβολή; Σαφώς, η ταυτότητά του είναι ένα σοβαρό θέμα, λόγω της φοβερής μοίρας που υφίσταται. Μερικοί σχολιαστές προτείνουν ότι το άτομο αντιπροσωπεύει εκείνους που έρχονται στο Χριστό ντυμένοι στα κουρέλια της αυτοδικαίωσής τους. Είναι η εικόνα μιας φτωχής, εξαπατημένης, κουρελιασμένης ψυχής, που καταδικάστηκε από την αυτοπεποίθησή της.

Δεν αποδέχομαι αυτήν την ερμηνεία. Μπορεί να συγκλονιστείτε όταν σας πω ποιος θεωρώ ότι είναι αυτό το άτομο. Βρίσκω μια ένδειξη όταν ο βασιλιάς απευθύνεται σ’ αυτόν ως "φίλο." Ο Ιησούς χρησιμοποιεί την ίδια λέξη απευθυνόμενος στον Ιούδα, πριν την προδοσία. Θεωρώ ότι ο βασιλιάς σε αυτήν την παραβολή χρησιμοποιεί τη λέξη με έντονο χλευασμό. Εξάλλου, ήταν έτοιμος να στείλει αυτό το άτομο στην κόλαση.

Κατά την άποψή μου, αυτός ο επισκέπτης είναι ο άρχων του σκότους, ο ίδιος: ο Σατανάς. Τον βλέπω στη γιορτή, φορώντας μια πανέμορφη, πορφυρή τήβεννο δικής του κατασκευής, και όχι το ένδυμα που ορίζεται. Είναι η ίδια η εικόνα της υπερηφάνειας.


Εάν το άτομο που περιγράφεται είναι
ο Σατανάς, γιατί του επετράπη να μπει
στη γιορτή;


Γιατί δεν σταμάτησαν στην πόρτα τον άρχοντα του σκότους; Θεωρώ ότι Ζαχαρίας μας δίνει την απάντηση. Ο προφήτης λέει ΚΑΙ ΜΟΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ ΙΣΤΑΜΕΝΟΝ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΙΣΤΑΤΟ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗ ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ. ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΑΒΟΛΕ ΝΑΙ ΘΕΛΕΙ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Ζαχαρίας 3:1-2).

Ο Ιησούς φυσικά, δηλώνει την αρχιεροσύνη, εκείνους που σώζονται από τον Θεό. Στους πιστούς σήμερα, αντιπροσωπεύει επίσης το σώμα του Χριστού, τη βασιλική ιεροσύνη του Θεού. Στο όραμα του Ζαχαρία, ο Σατανάς στάθηκε δίπλα στον Ιησού ΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗ ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ.  Η λέξη ΑΝΤΙΣΤΑΘΗ εδώ σημαίνει να επιτεθεί και να κατηγορήσει.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ξέρω γιατί επιτρέπεται στον Σατανά να κατηγορήσει και να επιτεθεί στους ανθρώπους του Θεού. Αλλά ξέρω τι λέει ο Θεός ότι  θα γίνει με τον εχθρό μας ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΗΜΩΝ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΩΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΜΩΝ ΗΜΕΡΑΝ ΚΑΙ ΝΥΚΤΑ (αποκάλυψη 12:10). Μια μέρα, ο  Κύριος θα δέσει το διάβολο και θα τον πετάξει σε μια αιώνια φυλακή.

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Εν τω μεταξύ, ο Σατανάς ξέρει ότι ο χρόνος του είναι λίγος. Έτσι έρχεται ενάντια στο σώμα του Χριστού με μεγάλη οργή. Πράγματι, οι επιθέσεις του χαρακτηρίζονται από μια τόλμη και μια ασέβεια όπως ποτέ πριν. Γιατί; Ξέρει ότι η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτόν είναι ένα σώμα καθαρισμένων με αίμα πιστών, που περπατούν στην ενότητα. Και σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, το Άγιο Πνεύμα έχει κάνει ένα θαυμάσιο έργο, να σηκώσει και να ενώσει μεταξύ τους Αγίους σ’ όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι αφιερωμένοι υπηρέτες στέκονται μαζί ως ένα σώμα. Αγαπούν ο ένας τον άλλον, προσεύχονται ο ένας τον άλλον, υπηρετούν τον πληγωμένο και αποθαρρυμένο ανάμεσα τους. Και στέκονται επίσης ενωμένοι στον πόλεμο. Μάχονται με τον εχθρό, δένοντας το βασίλειό του, εκβάλλοντας τα δαιμόνιά του, παίρνοντας εξουσία πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις.

Βλέπουμε αυτόν τον στρατό των τελευταίων ημερών στην παραβολή του Ιησού, που ενσωματώνεται στη γαμήλια γιορτή. Αυτοί οι καθαρισμένοι με το αίμα πολεμιστές μαζεύονται στο γιορτινό τραπέζι του Χριστού, όπου ενδυναμώνονται γιορτάζοντας στον άρτο του. Και όλοι έχουν έναν στόχο: να είναι προετοιμασμένοι πλήρως για να συναντήσουν τον Νυμφίο όταν έρθει.

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου που ο Σατανάς έχει παρεισφρήσει στο σπίτι του Θεού. Είναι η τελευταία πιθανότητά του να σταματήσει και να χωρίσει το αναπτυσσόμενο και οριμάζον σώμα του Χριστού. Έτσι έχει μπει στη γαμήλια γιορτή με μια έξαλλη συμπεριφορά, κοιτάζοντας να καταστρέψει καθέναν που μπορεί. Και είναι πεισμένος ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να προσπαθήσει να εξαπατήσει τους εκλεκτούς του Θεού.

Πώς ο διάβολος πηγαίνει για αυτό; Κάνει αυτό που έκανε πάντα από τη μέρα του Γολγοθά: σου λέει ψέματα . Σε κατηγορεί. Βάζει αμφιβολίες και φόβους στο μυαλό σου. Φαντάζομαι αυτή τη φιγούρα ντυμένη στη πορφύρα να τριγυρνάει στα τραπέζια, αναζητώντας κάθε καλεσμένο για να εξαπατήσει. Φυτεύει αμφιβολίες και φόβους μέσα τους, τους κατηγορεί έξυπνα, και προσπαθεί να λεκιάσει τις λευκές στολές τους.


Ο άρχων του σκότους στοχεύει ειδικά
σ’ ένα ορισμένο είδος πιστού.


Θεωρώ ότι βρίσκουμε το κλειδί στη στρατηγική του Σατανά στο Γένεση 3. Ο διάβολος μόλις είχε πετύχει  να βάλει σε πειρασμό την Εύα. Τώρα ο Θεός του είπε, ΚΑΙ ΕΧΘΡΑΝ ΘΕΛΩ ΣΤΗΣΕΙ ΑΝΑΜΕΣΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΚΑΙ ΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΕΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΤΕΡΝΑΝ ΑΥΤΟΥ (Γένεση 3:15).

Το σπέρμα της γυναίκας που αναφέρεται εδώ είναι ο Ιησούς. Με άλλα λόγια, ο Μεσσίας θα προχωρούσε για λογαριασμό του ανθρώπινου είδους. Και ο Θεός προφήτευε εκείνη την ώρα το νικηφόρο έργο του στο σταυρό. Στο Γολγοθά, ο Χριστός θα έβαζε το πόδι του στο κεφάλι του Σατανά και θα το σύντριβε.

Ακόμα ο Κύριος προφήτευε ότι ο Σατανάς θα κεντούσε την πτέρνα του  Χριστού. Τι σημαίνει αυτό, ακριβώς; Σαν μέλη του σώματος του Ιησού, είμαστε το σπέρμα του. Προφανώς, μερικοί από αυτό το σπέρμα απαρτίζουν την πτέρνα στο σώμα του Χριστού. Σε ποιους αναφέρεται αυτό;

Μας δίνονται μερικές ενδείξεις. Πρώτα, η πτέρνα είναι ένα μέρος του ποδιού. Ξέρουμε ότι ο βασικός ρόλος του ποδιού είναι να σταθεί ή να περπατήσει. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι τα πόδια στο σώμα Χριστού γίνονται από εκείνους τους πιστούς που παίρνουν μια στάση για τον Ιησού. Αυτά τα μέλη είναι επίσης αρμόδια για το περπάτημα υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Σημειώστε ότι αυτές, είναι διακονίες υποστήριξης. Είναι συνήθως κρυμμένοι και απαρατήρητοι, ενώ άλλα μέρη του σώματος παρατηρούνται. Με αυτά τα δεδομένα, τα πόδια είναι ένα παράδειγμα στα άλλα μέλη του σώματος Χριστού. 

Ακόμα το πόδι είναι επίσης ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος. Είναι καλυμμένο τις περισσότερες φορές, για  προστασία. Από αυτή την άποψη, η εβραϊκή έννοια "κεντώ" γίνεται εντυπωσιακή. Σημαίνει να εξαπατήσει, ή να πει ψέματα για να βάλλει τρικλοποδιά. Με άλλα λόγια, θεωρώ ότι ο Σατανάς στοχεύει σε εκείνα τα μέλη του σώματος του Χριστού που είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να πληγωθούν.

Ξέρετε πιθανώς τέτοιους Χριστιανούς. Αγαπούν τον Ιησού με όλη την καρδιά τους. Αλλά συχνά σκέφτονται ότι δεν εκπληρώνουν τα αναμενόμενα από αυτούς. Θέλουν απελπισμένα να ευχαριστήσουν το Θεό, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα το κάνουν ποτέ. Δεν αμφιβάλλουν γι’ Αυτόν αλλά για τους ίδιους. Και πέφτουν εύκολα σε κατάκριση, αισθανόμενοι ανάξιοι, ανεπιθύμητοι και αχρησιμοποίητοι.

Ο διάβολος το ξέρει αυτό για αυτούς, επειδή τα δαιμόνιά του έχουν εξετάσει τις ζωές τους. Έτσι τώρα, καθώς ο Σατανάς μπαίνει στην αίθουσα της γιορτής του βασιλιά, προετοιμάστηκε πλήρως να επιτεθεί. Κάνει κύκλους, ψιθυρίζοντας  κατηγορίες στα αυτιά τους. Ο στόχος του; Να πείσει αυτούς τους καλόκαρδους Αγίους να τα παρατήσουν. Θέλει να τους δει να πετάνε λευκά ενδύματά τους και να εγκαταλείπουν το γιορτινό τραπέζι μέσα σε πλήρη απελπισία.

Πρέπει να σε ρωτήσω: μήπως ήρθε ο Σατανάς στο τραπέζι σου; Μήπως άκουσες μια φωνή ψιθυρίζοντας:

*"Φαίνεσαι καθαρός και Άγιος. Αλλά η καρδιά σου είναι μαύρη από την αμαρτία. Θα αποτύχεις με το Θεό. Είσαι ένας άχρηστος υποκριτής."

* "Άλλοι Χριστιανοί δεν σε σέβονται, επειδή δεν είσαι ταλαντούχος. Τζάμπα είσαι εκεί. Κανένας δεν σ’ αγαπά."

* "Θα ξαναπέσεις σ’ εκείνη τη παλαιά σου αμαρτία. Θα ντροπιάσεις το Θεό και τους ανθρώπους του. Και το καλό όνομά σου θα καταστραφεί."

* "Μπορείς να ξεχάσεις όλες εκείνες τις υποσχέσεις που νόμιζες  ότι ο Θεός σου είχε μιλήσει. Σε ξεγέλασα. Αυτή ήταν η δική μου φωνή  που άκουσες στο αυτί σου."

* "Ο Θεός είναι θυμωμένος μαζί σου. Γιαυτό οι προσευχές σου δεν απαντιούνται. Έχεις αμαρτήσει πολλές φορές."

* "Θα χάσεις τη δουλειά σου. Θα καταλήξεις τελείως φτωχός."

* "Δεν θα τα καταφέρεις. Πριν τελειώσουν όλα θα πέσεις. "

Νύχτα και ημέρα ακούς αυτές τις κατηγορίες. Σου λέω, ο Σατανάς θέλει μόνο να σε τραβήξει μακριά από το γιορτινό τραπέζι. Κατόπιν μπορεί να σε στερήσει από την τροφή του Χριστού. Θέλει να σε απομονώσει έτσι ώστε να δηλητηριάσει το πνεύμα σου. Προσπαθεί να σε πείσει, " δεν μετράς καθόλου. Τι χρειάζεται να προχωρήσεις; Δεν θα είσαι ποτέ μέλος του αγίου σώματος του Χριστού." Η αλήθεια είναι, ότι ο Σατανάς ξέρει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ένα ενωμένο σώμα πιστών. Είναι ενήμερος για την υπόσχεση του Ιησού ότι όταν δύο ή τρεις είναι μαζεμένοι, ο πατέρας εισακούει με χαρά τα αιτήματά τους. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να μας κλέψει έναν-έναν.


Ο βασιλιάς σε αυτήν την παραβολή βλέπει όλα
όσα κάνει ο άρχων του σκότους.


Ο βασιλιάς αντιμετωπίζει τελικά αυτό το άτομο, με την ερώτηση, "πώς μπήκες εδώ μέσα χωρίς γαμήλιο ένδυμα;" Του λέει, στην ουσία, "τι νομίζεις ότι κάνεις εδώ, παρενοχλώντας τους ανθρώπους μου; Νόμιζες ότι δεν θα σε έβλεπα; Πίστευες ότι δεν θα σ’ έπιανα;"

Από το πρώτο -πρώτο ψέμα που ο Σατανάς σου ψιθύρισε, ο Θεός έχει παρατηρήσει την κάθε ενέργειά του. Και έχει κάνει μια κίνηση για να κατασιγάσει τα ψέματα του διαβόλου. Η Γραφή λέει ότι ο βασιλιάς έκανε  το ανεπιθύμητο άτομο βουβό (ΑΠΕΣΤΟΜΩΘΗ βλ.  Ματθαίος 22:12). Ο Θεός έλεγε, "όχι άλλες κατηγορίες στην γιορτινή αίθουσά μου, Σατανά. Όχι άλλα από τα ψέματα σου στους ανθρώπους μου." Κατόπιν ο βασιλιάς διέταξε τους υπηρέτες του, " δέστε τον και πετάξτε τον έξω στο σκοτάδι."

Τελικά, η παραβολή καταλήγει με αυτές τις λέξεις από το βασιλιά: ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΔΕ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ (22:14). Φαντάζομαι το Θεό να κοιτάζει πάνω από εκείνη την γιορτινή αίθουσα, δηλώνοντας, "για πολλά χρόνια κάλεσα τον Ισραήλ, μέσω των αποστόλων μου. Αλλά αρνήθηκαν να ακούσουν. Τώρα αυτοί εδώ οι καλεσμένοι στο σπίτι μου έχουν αποκριθεί στην κλήση μου. Σας λέω, έχουν διαλεχτεί. Και δεν θα επιτρέψω στο Σατανά να κόψει οποιονδήποτε απ’αυτούς από το σώμα μου."

Ξέρουμε ότι ο διάβολος δεν έχει ριχτεί ακόμα στην αιώνια φυλακή του. Ακόμα, όπως γιορτάζουμε στο γιορτινό τραπέζι, περιμένοντας το γαμπρό για να έρθει, μας δίνεται μια εντολή. Ο βασιλιάς μας έχει πει  να δέσουμε το διάβολο και να τον πετάξουμε έξω από τη γιορτινή αίθουσα. Εν ολίγοις, πρέπει να σηκωθούμε επάνω, να το πάρουμε στα σοβαρά και να κινηθούμε ενάντια στις επιθέσεις του Σατανά κατά του σώματος του Χριστού.           

Αυτή η εντολή αγνοείται από πολλούς Χριστιανούς. Όποτε βλέπουμε έναν καλόκαρδο πιστό να πονάει, σκεφτόμαστε, "θα του προσφέρω την άνεση. Θέλω να είμαι ένα αυτί που ακούει." Ή, "μπορώ να παρέχω κάποια υποστήριξη. Θα του φέρω ένα γεύμα, ή θα προσφέρω οικονομική βοήθεια." Αυτές είναι πράγματι πράξεις  ευσεβούς αγάπης. Αλλά συχνά, δεν αρκούν.

Εάν ξέρουμε ότι ο Σατανάς ψεύδεται στη ζωή κάποιου, εμείς οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα από το να ακούμε μόνο ή να προσφέρουμε κάποια συμβουλή. Πρέπει να συνάξουμε κι άλλους πιστούς μαζί και να πάρουμε εξουσία ενάντια στον εχθρό. Ο Ιησούς μας λέει ότι μερικά είδη δαιμονικής κατοχής ΔΕΝ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΜΗ ΔΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ (Ματθαίος 17:21). Κατά συνέπεια, με τη νηστεία και την προσευχή, πρόκειται να δέσουμε τον εχθρό. Και πρόκειται να τον πετάξουμε από το μυαλό, την ψυχή και τις περιστάσεις του αδελφού μας.

Έχω ξοδέψει πολλές ώρες προσπαθώντας να συμβουλεύσω αποκαρδιωμένους πιστούς από τα προβλήματά τους. Ακόμα όλο και περισσότερο, αναγνωρίζω το διάβολο που στέκεται πάνω τους, και τους πείθει με τα ψέματα του. Τώρα, όποτε βλέπω το διάβολο να πειράζει ακόμα έναν ευαίσθητο Άγιο, ένας άγιος θυμός υψώνεται μέσα μου. Και συνειδητοποιώ ότι πρέπει να κάνω ό,τι κάθε αληθινός διάκονος του σώματος καλείται για να κάνει: να δέσει τα χέρια  και τα πόδια του Σατανά, στο όνομα του Ιησού, και να τον πετάξει στο εξώτερο σκοτάδι.

Ζείτε κάτω από ένα σύννεφο απελπισίας; Ξέρετε έναν αδελφό ή μια αδελφή που είναι αποθαρρυμένος, ακούγοντας τις κατηγορίες του  Σατανά; Σας παροτρύνω, να αναζητήστε προσευχόμενους πιστούς στο σώμα του Χριστού. Πηγαίνετε σ’ εκείνους που ξέρουν αληθινά την καρδιά του Θεού. Και τους αφήστε τους να επισημάνουν τα ψέματα του εχθρού για αυτό που είναι.

Το Γραφή λέει ότι εάν ένας από μας τραυματίζεται, όλοι μας τραυματιζόμαστε. Γι’ αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ότι μαζευόμαστε στο όνομα του Ιησού, για χάρη του ενός προς τον άλλον. Πρέπει να επικαλεστούμε την εξουσία του Σωτήρα μας, να δέσουμε τον εχθρό, και να τον πετάξουμε απ’ τη ζωή μας. Κατόπιν θα είμαστε σε θέση να φέρουμε κάθε σκέψη στην υπακοή του Χριστού. Αυτό αληθινά είναι το έργο του σώματος του Χριστού.

Μετάφραση: Αντώνης Σακελλαρίου

--- 
Used with permission granted by World Challenge, P. O. Box 260, Lindale, TX 75771, USA.


Greek Home Page + Subscribe + Copyright

Times Square Church Information | New Reader Information


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΊ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ/ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ: This data file/publication is the sole property of World Challenge, Inc. It may be printed in its entirety for the reader's personal use or to pass on to family and friends. It may not be altered or edited in any way and all reproductions of this data file/publication MUST contain this copyright notice:

Copyright © 2002, World Challenge, Inc., PO Box 260, Lindale, Texas 75771.

This material is NOT to be posted or transmitted publicly/electronicly on ANY website, web page or ftp site other than: www.worldchallenge.org or www.tscpulpitseries.org.


This web site is a service of
The Missing Link, Inc.®
Linking Troubled Youth and Adults with Life-Changing Programs
Web Site - http://misslink.org
Chapel Site - http://misslink.org/chapel2.html
Home of David Wilkerson's World Challenge Pulpit Series Multilingual Web Site
http://www.tscpulpitseries.org


Copyright © 2003 - The Lorain County Free-Net Chapel
North Central Ohio, U.S.A.

TOP OF PAGE

Our webmaster welcomes your comments and suggestions.
This page was last updated August 16, 2003

Why Revival Tarries/ "Help!"/ What's Here/ Sponsor/ Statement of Faith/
Bible Study/ Around the Piano/ Bulletin Board/ Library/ Home