Click here to go back to World Challenge Pulpit Series multilingual page

Helt På Bånn!

(Rock Bottom!)


Ren Tekst Fil + Home Page + Norsk Meny + Subscribe + Copyright

Av David Wilkerson
1994
_____

David Wilkerson En populær komiker sa nylig: "Folk tror jeg er lykkelig fordi jeg har kommet inn i det søte livet og pengene ruller inn. De gratulerer meg med min nyvunne velstand og suksess. Men tro meg når jeg sier at ingen av disse tingene gjør meg lykkelig. Jeg føler meg elendig, og jeg vet ikke hvorfor. Jeg er ofte helt på bånn, jeg blir mer deprimert enn da jeg hadde ingenting."

En veldig kjent engelsk skuespiller, bekjente for en journalist etter å ha blitt nominert til Oscar: "Jeg er i mine velmaktsdager, jeg kan velge hvilke roller jeg vil ha. Jeg vet ikke engang hva jeg er verd nå. Jeg har vakre kvinner som er rede til enhver tid for å tilfredsstille mine kvinnebehov. Men jeg er ikke lykkelig. Det er noe som mangler i mitt liv - og trist men sant, jeg vet ikke hva det er. Jeg drømmer om å gjøre det Marlon Brando gjorde - flytte til en øde øy midt ute på havet."

En av de ledende skuespillerne i kassasuksessen "Masada" sa i begynnelsen av dette året: "Dette er mitt år. Jeg kommer til å nå mine mål." I tillegg til filmsuksessen var en innbringende TV kontrakt som forsynte ham med millioner av dollar. Han var forlovet med en av de vakreste kvinnene i verden. Han bygde et storslått privat gjemmested på en stor avsidesliggende bondegård som inneholdt teater, eksotiske hager og elver til å fiske i.

Så brast boblen: "Det gikk opp for meg," sa han. "at - på tross av økonomisk trygghet, en vakker ranch, en strålende kvinne og et tilfredsstillende arbeid - så var jeg særdeles ulykkelig."

Han avlyste sine gifteplaner og innrømte: "Jeg skulle gifte meg med henne i håp om at hun kunne gjøre meg lykkelig, men det virker ikke på den måten. Jeg planlegger isteden å flykte fra alt sammen, så snart som mulig, og bare streife omkring for en stund - for å prøve å forstå hva 'lykkelig' virkelig betyr. Kanskje finner jeg meg selv på en eller annen fjern øy."

Min frisør bekjente nylig, mens han stusset håret mitt: "I går ringte jeg noen flyselskaper for informasjon om flyruter til Hawaii. Jeg fikk dette plutselige ønsket om å selge alt, dra fra min forretning og forpliktelser, fly til det varme solskinnet på Hawaii, og bli en strandboms." Så, med et stor sukk la han til: "Men jeg kunne ikke mobilisere nok mot. Så jeg vil fortsette med å slepe meg til jobben, og problemene vil fortsette."

En gudfryktig pastorvenn bekjente til meg nylig: "Jeg klarer ikke å riste av meg en merkelig slags depresjon som har grepet meg. Tidligere har jeg forkynt til andre at Gud kan oppfylle ethvert ønske for sjel og kropp, allikevel vet jeg ikke engang årsaken til min tomhet og forvirring. Jeg kan være åndelig kald, men det, i seg selv, kan ikke forklare en forferdelig slags rastløshet som overmanner meg til tider. Jeg vet hva det vil si å nå bunnen, å være virkelig nedslått, å føle seg ensom og avvist. Det er i løpet av disse stundene at jeg forstår hvorfor noen mennesker vender seg til stoff og alkohol. Jeg forstår til og med hvorfor noen tenker på selvmord som en utvei, fordi jeg også vet hvordan det er å hate å stå opp av sengen om morgenen."

En ung mor i Harlem har et annen slags problem som fører henne til bunns. Hver gang hun åpner en skapdør piler kakerlakker i alle retninger. En enkel lyspære henger i en ledning like over barnesengen. "Det er for å hindre rottene fra å bite barnet mitt om natten," fortalte hun meg. Hennes barn var blitt bitt av rotter to ganger.

Hun frykter for å bli voldtatt hver gang hun går til butikken på hjørnet. Hennes trygdeslipper og sosialstøtte holder så vidt henne og barnet fra å sulte. Hun har ingen drømmer, ingen økonomisk sikkerhet, intet sosialt liv - og hun bekymrer seg stadig over hva som vil skje med hennes barn, som vokser opp i slummen.

"Ikke preik religion til meg," sa hun. "Det jeg trenger er et skikkelig sted å bo og et trygt sted hvor barnet mitt kan vokse opp. Disse folkene som er rike snakker om hvor elendige de føler seg. De sier at penger ikke tilfredsstiller. Men gi meg bare en sjanse med pengene deres, og jeg vil vise deg hva lykke betyr. Penger - det er alt som trengs for å bli lykkelig. Disse folkene som har dem, fortsetter å skaffe seg flere - og det er de som forteller meg at dersom jeg hadde dem, så ville jeg føle meg elendig. Bare prøv meg! Jeg ville bytte plass med dem hvilken dag som helst!"


Kjedsomhet og Dårlig humør

Jeg sto nylig i en hotellvestibyle og iakttok enslige som én etter én gikk inn i en stor bankettsal. Skiltet på utsiden av salen viste: KREATIVE ENSLIGES FEST. Det var en søndag kveld, angivelig den mest deprimerende dag for ensomme mennesker.

Hvilket tragisk syn det var. Noen var nitten eller tyve år gammel, andre var i sekstiårene. Ingen smilte. De så ut som om de alle kom fra den samme begravelsen. Du kunne føle deres tomhet, deres ensomhet. Det var en forferdelig følelse av tristhet rundt det hele. Hver og en av dem styrte rett bort til brennevinsdisken og fylte glassene sine med alkohol. Og fire timer senere gikk de ut - enda tristere! De vandret ut av svingdøra, som om de sa: "Er dette alt livet dreier seg om? For en nedtur!"

Jeg kan ta deg med til mange kirketrapper i dag og vise deg det samme deprimerende synet. De kommer vandrende inn i Guds hus og nesten ingen av dem smiler. Du kan lese ansiktene deres, og du ser skrevet der den samme frykten, den samme ensomheten, den samme tomheten du ser på en ensliges-fest. Mengder av mennesker er nedfor, bekymret og blasert.

Still deg foran en skole mandag morgen, og studer barna som drasser seg inn i klasserommene. Ansiktene er lange, de er i halvsøvne. De ser ut som de kjeder seg, og de ser ut til å være sinte over å "måtte gå" på skolen. De teller minuttene frem til matfrikvarteret. De går hjem like blasert som de kom.

Det er det samme på jobben - 'mandag mårra blues'. Noen ser ut som om de er innkalt til militærtjeneste og skal sendes til fronten. De slurper i seg kaffe frem til lunch. Lytt til hva de sier: "Å nei, enda en lang uke foran oss. Jeg kan nesten ikke vente til fredag."

Hvorfor er så mange nede i desperasjonens fangehull? Hvorfor slik åndelig fattigdom, slik omfattende depresjon og følelse av tomhet? På tross av velstanden og fornøyelsesjakten, så føler denne nasjonen som helhet seg elendig. En seksten år gammel jente fra Dallas, Texas skrev: "Det må være mer i livet enn det jeg har erfart. For en nedtur! Kirken er kjedelig. Skolen er kjedelig. Så du får hetta i helgene og drar ut og sklir og super. Dersom du er i rette humør kan du gi og få litt sex. Du røyker noen rever, sniffer litt kokain, og best av alt, du fester. For hva da? Du ender fortsatt opp med å være nedfor, du føler fortsatt avvisningen, skylden og ensomheten. Livet skal etter sigende være fritt, så hvorfor føler jeg meg som en fange? Hvorfor kan ikke noe av det jeg finner på gjøre meg lykkelig? Jeg er overbevist om at jeg aldri vil bli tilfreds."

Sytten år gamle Kevin som skrev til meg fra psykiatrisk avdeling, sa: "Jeg kunne ganske enkelt ikke makte livet lenger. Mine foreldre rev meg ned. Da de ble skilt falt min verden i stykker. Min spesielle avdeling har fjorten andre tenåringer under behandling, en jente er bare tretten. Verst av alt er at mange av mine ungdomsskolevenner sannsynligvis vil ende opp på et sted som dette også. Som meg, er de ikke istand til å riste av seg depresjonen. Det er mer enn bare dårlig humør, det er en følelse av håpløshet. Ingenting ser ut til å virkelig bety noe etter en stund. Jeg tror de fleste foreldre ikke skjønner hvor nedfor barna deres er. De er for opptatte med sine egne problemer."

Det er unektelig mennesker i denne verden som ikke er deprimerte og som lever lykkelige, tilfredse liv. Takk Gud for dem. Men denne boken er for dem som har vært på en følelsesmessig berg-og-dal bane og som nesten har mistet tålmodigheten.

Dersom du ennå ikke har nådd bunnen, bare vent, du vil sannsynligvis før eller siden nå den. Det er en erfaring du i så fall deler med nesten hele menneskeheten.


Kapittel To

Noen av De Mest Kjente
Skikkelsene fra Bibelen
Nådde Bunnen

Job hadde virkelig en vond erfaring av å være på bunnen. Her er en rettferdig Guds mann så langt nede at han lengtet etter døden. Han var så knust av sorg og smerte at han mistet sin vilje til å leve. Alle hans barn ble drept av en tornado som fikk taket til å falle ned over dem. Han mistet sin rikdom, sin innflytelse og sitt gode navn. Hans venner, slik som de var, sviktet ham og satt til doms som hans anklagere. Dem som han hadde hjulpet vendte seg imot ham. Dem han elsket reagerte ikke lenger på hans behov. I stedet for å hjelpe anklaget hans kone ham for å ha forårsaket alle vanskelighetene selv. Ikke én person brydde seg virkelig.

Når han stirret inn i fremtiden var alt Job kunne se, smerte, tårer, ensomhet og tomhet. Det var ikke en eneste sølvtråd i de svarte skyene som hang over ham. I tillegg til alt strevet med å være alene i sin kamp, kom en fysisk svakhet over ham. Han utviklet kreftlignende sår fra isse til såle. Åndelig, fysisk, økonomisk - på alle måter - var Job på bunnen.

Den ensomheten Job erfarte må ha vært forferdelig. Og fortvilelsen hang fast så lenge, uten noen lettelse i sikte, at Job begynte å bli bitter. Han foraktet den dagen han ble født, som for å si: "Gud, du førte meg inn i verden - for dette? Ble jeg født for å leve i opprør, smerte og vanskeligheter?" Han stilte spørsmål ved hvorfor Gud så ut til å ignorere ham, og overlot ham til å lide alene.

Å ja, Job hadde noen få gode dager da det så ut som om vanskelighetene var over. Han ville se fremover og tenke: "Jeg er på vei ut av det. Jeg ser et lys i enden av tunnelen. Noen få dager eller uker til, og alt vil bli helt bra."

Men dagene rullet videre, og, i stedet for at hans byrde ble lettere, så ble den tyngre. Akkurat da han trodde slaget var over, SÅ BLE DET VERRE. Planer gikk galt. Ting han håpet ville skje - skjedde ikke. Den etterlengtede seieren kom ikke til syne.


En Mektig Profet Faller Ned

Profeten Jeremia nådde bunnen da Kong Sidkias kastet ham ned i et rottebefengt, sølete fangehull. Denne store Guds mann var sjokkert. Han hadde vært sannferdig og lydig mot Gud. Han hadde ikke gjort noe for å fortjene denne plutselige fengslingen. Han ropte ut:

"Han murte igjen for meg, så jeg ikke kan komme ut. Han gjorde mine lenker tunge. Han stengte mine veier med hogne steiner, mine stier gjorde han krokete." (Klag 3:7,9).

Hvor tydelig denne profeten beskriver følelsene til en person som finner seg selv kastet ned i selve dypet: denne innmurte følelsen, byrder som føles som lenker som blir tyngre, hogne steiner i alle retninger, uvisse veier foran en, og krokete stier.

Glem ikke at dette er den samme Jeremia som Kristus så ofte siterte. Hvordan kunne en Guds profet, som tordnet mot konger og nasjoner, falle inn i en slik uro og fortvilelse? Store konger og ledere av mektige hærer hadde en gang klamret seg til hvert ord fra hans munn.

Han hadde erfart herlige åpenbaringer og mange åndelige høydepunkter. Han visste hva det betød å høre fra Gud. Men nå var han nede - langt nede. Ensom, med en følelse av å være forkastet, og i den tro at Gud hadde sluttet å høre hans rop - tillot han nå en rot av bitterhet å vokse fram. Og som et resultat ble han rastløs og urolig. Han mistet sin åndelige fatteevne, og ropte:

"Han mettet meg med bitre urter .... Du forkastet meg og tok bort min fred ...." (Klag 3:15,17).

Jeremia hadde mistet synet av Guds hånd i sitt liv. Han kunne ikke lenger føle at Gud var i noe av det som nå skjedde med ham. Han trodde nå at han var overlatt til seg selv, at all Guds ledelse hadde gått galt, at kanskje Gud tross alt ikke brydde seg om hans vanskeligheter.

Jeremia nådde selve bunnen. Han kunne ikke synke dypere. Lytt til hans stakkarslige håpløshet:

"Det er forbi med min kraft og mitt håp .... kom i hu min elendighet og min landflyktighet .... han trykte meg ned i asken ...." (Klag 3:16-21).

Jeg lurer på hvor mange av mine lesere det er som kan kjenne seg igjen i Jeremias kval da han var nedfor. Er du også på det punktet i din prøvelse der ditt hjerte roper ut: "Gud, jeg har nådd slutten på meg selv! Jeg makter ikke mer. Jeg er så elendig at jeg kunne dø. Jeg kan ikke komme lavere enn jeg er nå, jeg kan ikke forstå det. Når vil dette mørke gå over!"

Undres du på om dagen noensinne vil komme da du vil bli lykkelig og bekymringsløs igjen? Er du bekymret over at dine prøvelser allerede har vart for lenge, og at du ikke kommer til å holde ut dersom det fortsetter? Faller dine drømmer og håp i grus, som om du ser ut til å være fordømt til et liv i elendighet og vanskeligheter?


Kong David nådde Bunnen

Kong David nådde bunnen etter at han begikk ekteskapsbrudd med Batseba. Han mistet all tiltro til seg selv og trodde han var håpløst sensuell. Hans engang så trygge liv begynte å gå i oppløsning rundt ham på alle kanter. Venner og familie vendte seg mot ham. Han gode rykte ble ødelagt. Et stakkarslig selvbilde sprang fram. Nå så han seg selv som verdiløs, forlatt av Gud, uten noen andre utsikter enn å visne bort. Det er sant. Denne Guds mann - som hadde drept kjemper, ledet store hærer til seier, revet av lemmer på løve og bjørn - henviste nå til seg selv som en ensom liten fugl som bare svant bort. Hør på hans bekjennelse:

" .... jeg er blitt som en enslig fugl på taket .... Mine dager svinner som skyggen, jeg visner bort som gress." (Sal 102:8,12).

Den store krigeren, som engang sto selvsikkert i en serie av suksesser og seire, finner nå seg selv alene og nedtrykt. Han brydde seg ingenting nå om fornøyelsen og tryggheten i flokken. Musikk førte ham bare enda lenger ned. Til og med sex ble kjedelig. Gamle venner hadde ingenting å tilby ham. Han hadde ingen styrke igjen til å hjelpe og trøste andre. Aldri mer ville han beskytte andres rettigheter og tillate dem å støtte seg på ham. Han ønsket å trekke seg fra den menneskelige rase.

Han var et ulykkesoffer som blødde følelsesmessig og åndelig. Han hadde kommet til slutten på seg selv, og det eneste målet han hadde igjen for sitt liv, var å finne litt trygghet og fred hvor som helst han kunne.

"Jeg ventet på medynk, men det var ingen, på trøstere, men jeg fant ikke noen." (Sal 69:21).

En stemme dypt inne i ham ropte ut: "Stikk av fra det. Pakk sammen og flykt. Du har fått nok! Ikke finn deg i det et minutt til."


Salomo også

Her er en mann som hadde et rykte som den viseste mann i sin generasjon. Han bestemente seg for å bruke sin visdom til å oppdage meningen med livet. Han søkte den illusoriske tilfredstillelsen av sjel og sinn. Han sa:

"Jeg la hele mitt hjerte i å finne ut hvorfor menneskeheten strever så hardt med å finne fred og tilfredshet - bare for å ende opp med gremmelse og sorg!" (Pred. 1:13-18).

Han prøvde å finne det han var på jakt etter ved å gi sitt legeme over til moro og fornøyelser. Han drakk fine, importerte viner og festet med sine venner og ledsagere. Men festene, vinen og latteren etterlot ham tom og forlatt. Han sa:

"Latter? Vin? Moro? Det er galskap. Hva utretter det? Ingenting i det hele tatt - det er bortkastet tid" (Pred. 2:1-3,11)

Da han ikke lykkes i å finne tilfredsstillelse gjennom fornøyelser og alkohol, prøvde han å grave seg ned i skapende arbeid. "Dersom jeg holder meg travelt opptatt," resonnerte han, "og arbeider hardt, så vil jeg få fred i sinnet."

Han bygget herskapshus - dyre arkitektoniske mesterverk. Han la til eksotiske hager med skinnende svømmebassenger, frukthager, og store staller for sine fullblods arabiske hester. Han hopet seg opp en formue i sølv og gull, prisbelønt kveg, og den beste kunstsamlingen på den tiden. Han opprettholdt et harem med de vakreste kvinnene i verden.

Han satte sammen et selskap med de beste sangerne og musikerne på sin tid. Han finansierte kunsten og vitenskapen og samlet rundt seg de største kunstnertalentene på den tiden. Dessuten erklærte han:

"Alt øynene mine hadde lyst til, lot jeg dem få. Jeg nektet ikke mitt hjerte noen glede .... Jeg tok det jeg hadde lyst på" (Pred 2:10).

Men fremdeles var han ikke tilfreds, noe manglet fremdeles. Han hadde alt et menneske kunne ønske i livet, og han ble kvalm av det. Han ble lei av alt sammen og endte opp med å si:

"Jeg hater mitt liv .... alt er en tåpelig drøm .... alt er tomhet, det tilfredsstiller ikke .... " (Pred. 2:17).

Han nådde bunnen på tross av all sin utrolige rikdom, fremgang og popularitet. Han sa:

"Mitt arbeide gjorde meg ikke lykkelig .... eller hva som helst ellers jeg prøvde på, så jeg endte opp i fullstendig fortvilelse .... jeg fikk ikke sove om natten og mine tanker fikk ikke hvile .... alt var tomhet ...." (Pred. 2:20.23).

Den rastløse ånd av kjedsomhet og frustrasjon som beskrives av Salomo griper nå vårt samfunn. Den kommer til og med til de travleste, mest vellykkede menneskene. På tross av å ha alt som livet noensinne kan by på, så siger en urokkelig nedtrykthet inn. Og få kan forklare hvorfor de føler seg så nedfor og tom.

De mest vellykkede blir så avhengige av sin gode livsstil, at de lærer å finne seg i sin følelsesmessige elendighet. De fortsetter, år etter år, og holder ganske enkelt ut sine liv - uten noensinne å kjenne tilfredshet. De ender opp med å overbevise seg selv om at livet er ment å være en rekke med sorger, bare ispedd tilfeldige øyeblikk med fred og glede.


Kapittel Tre

Veien Opp

Så langt har vi festet vår oppmerksomhet på problemet. La oss nå betrakte veien til seier over all fortvilelse. Vi kan begynne med profeten Jeremia, fordi han setter eksemplet i tro og håp.

I sin mørkeste time oppdaget Jeremia en herlig sannhet som bragte nytt håp og visshet til hans sinn. Det var noe han allerede visste om Gud, men det berørte ikke hans sjel før han kom til slutten av seg selv. Han oppdaget at på selve bunnen - der er Gud. Jo dypere han sank, jo mer av Gud oppdaget han. Ned er ikke inn i en eller annen mørk, bortgjemt, fryktelig avgrunn - men ned betyr å komme nærmere der Gud er i virksomhet. Gud skulle ikke oppdages "der oppe" i en eller annen lykksalig flukt inn i fredfulle himler, men i sorgens og fortvilelsens skygger.

Da Jeremia traff bunnen, traff han på Gud! Han falt hardt mot trofastheten til en medlidende Gud. Lytt til hans oppdagelse:

"Herrens miskunn er det at det ikke er forbi med oss. Hans barmhjertighet har ennå ikke tatt slutt. Den er ny hver morgen, din trofasthet er stor." (Klag 3:22-23).

Litt etter litt oppdaget Jeremia syv store sannheter som bragte fred og glede tilbake til hans sjel.

  1. Gud har det vondt når jeg har det vondt; han ønsker at mine vanskeligheter skal ta slutt. "For det er ikke av hjertet han plager eller bedrøver menneskenes barn." (Klag 3:33).

  2. Gud er ikke imot meg, og prøver å knuse meg under sin fot, når jeg er nede i mismot som en fange. "Når noen knuser alle jordens fanger under sine føtter," (Klag 3:34).

  3. Gud prøver ikke å sabotere noen av mine planer; Han forårsaker ikke min forvirring; Han arbeider ikke mot meg. "når de bøyer mannens rett for Den Høyestes åsyn" (Klag 3:35).

  4. Selv i min fortvilelse og bitterhet, når jeg hatet å stå overfor en ny dag, var Gud fremdeles der - og brydde seg. Hans barmhjertighet ventet på meg - hver ny morgen. "Herrens miskunn er det at det ikke er forbi med oss. Hans barmhjertighet har ennå ikke tatt slutt. Den er ny hver morgen, din trofasthet er stor." (Klag 3:22-23).

  5. Fordi Gud alltid er trofast, vil han gjøre rett mot meg. Gud vil ikke kaste meg bort. Gud vil frelse meg. "Herren er god mot den som venter på ham, mot den sjel som søker ham. Det er godt at en er stille og venter på Herrens frelse." (Klag 3:25-26).

  6. Når jeg er på mitt laveste, så har jeg ingen steder å vende meg uten til Gud, så jeg vil løfte opp mitt hjerte og min hender og tro på Hans trofasthet. "La oss ransake våre veier og granske dem, og la oss vende om til Herren! La oss løfte vårt hjerte og våre hender til Gud i himmelen!" (Klag 3:40-41).

  7. Å være nedfor har tappet meg for all min styrke og håp. Jeg er etterlatt tom og ydmyket, så nå må jeg stole fullstendig på Gud. "Jeg sa: Det er forbi med min kraft og mitt håp til Herren. Min sjel må stadig tenke på det, og er nedbøyd i meg. Dette vil jeg ta meg til hjertet, derfor vil jeg håpe" (Klag 3:18,20-21).

Det dette betyr er ganske enkelt:

Få øynene bort fra ditt problem og dine vanskeligheter, og minn deg selv på at Gud fremdeles er trofast og at Hans medlidenhet og milde kjærlighet er din dersom du vil ha den.


Det Finnes Bare En Vei Opp

Folk som ender opp på bunnen har ofte gitt opp håpet. De har prøvd nesten alt for å finne en mening med sine liv, og ingenting har virket. Analyse, hjelp-til-selvhjelp, narkotika, seminarer, meditasjon, mystiske religioner og terapier av alle slag - og ingen av dem er i stand til å tilfredsstille de åndelige behovene til det indre menneske.

Tro det eller ikke, Jesus Kristus er den eneste veien ut av menneskets desperasjon og tomhet. Hans budskap er enkelt og tydelig. Han lover at i Ham alene er kilden til alt meningsfylt liv. Han erklærer ettertrykkelig at ethvert menneske kan oppdage sitt fulle potensiale gjennom troen på Ham selv. Sann lykke, glede og fred kan finnes bare i Jesus Kristus. Bibelen sier:

"For likesom Faderen har liv i seg selv, slik har han også gitt Sønnen å ha liv i seg selv." (Joh 5:26).

Vitnesbyrdet til millioner, helt siden Kristi død og oppstandelse, er at gjennom troen på ham har de oppdaget den sanne meningen med livet. I enkel, barnslig tro, trodde de Kristi ord og ble satt fri fra sin tomhet og fortvilelse. Det er sannheten som setter mennesker fri, og sannheten er:

"Jesus sa: Jeg er verdens lys! Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys." (Joh 8:12).

"Jesus sa: Jeg er kommet for at de skal ha liv og ha overflod." (Joh 10:10).

"Jesus sa: Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør." (Joh 11:25).

"Jesus sier til ham: Jeg er veien og sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg." (Joh 14:6).

"Men disse er skrevet for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha liv i hans navn." (Joh 20:31).


En Fullstendig Helbredelse

Kristus tilbyr ikke en overfladisk kur for den plagede sjel, men en fullstendig oppstandelse av det indre menneske. Han fornyer sinnet. Hovedårsaken til all tomhet og fortvilelse er død tro. Det indre menneske er utsultet, tomt og forsømt. Våre virkelige behov er åndelige, ikke fysiske. Å prøve å tilfredsstille sjelen på en fysisk måte vil aldri fungere, ganske enkelt fordi det er noe dypt inne i oss som bare kan bli tilfredsstilt av Gud selv. Ensomhet er faktisk en uoppfylt lengsel etter Gud.

Er du lei av alle rastløse netter, de uoppfylte lengslene, de utilfredsstillende fornøyelsene, og den hjerteskjærende ensomheten? Er du ved enden av repet med alt ditt håp nesten ute? Er du dritt lei av å ligge flat på ryggen helt på bånn?

Dersom du er det, gjør noe med det - akkurat nå! Det er ingen risiko involvert, du har intet å tape. Tro Kristus når Han sier:

"Og den som kommer til meg, vil jeg slett ikke støte ut." (Joh 6:37).

Tro Kristus når Han sier:

"Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile!" (Matt 11:28).

Tro Kristus når Han sier:

"Jeg er kommet som et lys til verden, for at hver den som tror på meg, ikke skal bli i mørket." (Joh 12:46).

Tro Kristus når Han sier:

"Den som har Sønnen, har livet. Den som ikke har Guds Sønn, har ikke livet." (1Joh 5:12).

Du trenger ikke å forstå alle læresetninger i kirken. Du trenger ikke å forstå Bibelen. Du trenger ikke å være teologisk korrekt. Alt du trenger er en hunger etter Gud og en villighet til å følge Jesus Kristus og gjøre Ham til Herre i ditt liv. Selv et barn kan gjøre det.


Den Hellige Ånd Prøver å Hjelpe Deg - Akkurat Nå!

Profetene forutså at i de siste dager ville Gud utøse av Sin Ånd over alt kjød.

"Det skal skje i de siste dager, sier Gud, da vil jeg utgyte av min Ånd over alt kjød." (Apg 2:17).

Han sa over alt kjød - ikke bare over troende, men ikke-troende også. Det betyr at du også er under innflytelse av Guds Hellige Ånd.

Gud hadde aldri til hensikt at den utøste Hellige Ånd skulle være de troendes eksklusive eiendom. Kristne har prøvd å sette ham i en bås, å sette Ham i et rent, hellig kar, som om den Hellige Ånd er sjokkert over synd, som om Han ikke vil gå nær syndere, som om Han har kommet for å holde gjenfødte kristne rene og bevare dem til Kristus kommer tilbake.

Men de kristne eier ikke den Hellige Ånd! De styrer Ham ikke. De kan ikke begrense Ham på noe vis. "Han blåser dit Han vil" (Joh 3:8). Med andre ord: "Han går hvor det behager Ham."

Den Hellige Ånd er Kristi fremste evangelist. Han er allerede i virksomhet overalt hvor syndere ferdes, arbeider, lever og leker. Bli aldri overrasket når du går inn i de verste helveteshull på denne jord og finne den Hellige Ånd der. Han overbeviser mennesker om synd, selv der det ikke finnes kristne, kirker eller Bibler.

Det finnes ingen sikkerhetssoner som er immune for Hans kraft og nærvær - ikke Russland, Kina eller Polen - ingen steder på jorden! Han går inn i de homoseksuelles tilfluktssteder. Han er der hvor hver eneste narkoman setter sitt skudd. Han er i hvert bordell. Han svever over alle massasjestudioer. Han er i ethvert plaget, oppløst hjem. Han er ikke langt borte fra dem som har nådd bunnen.

Han kommer uten å være invitert. Han bryter inn på den mest uventede tidspunkt. Han blir ikke hindret av bommer eller dører; han kan ikke lukkes ute. Det er Hans nærvær som forårsaker skyld, skam og fordømmelse - etter man har syndet. Men det er også den Hellige Ånd som vekker opp alle synderes hjerter for Guds kjærlighet.

Den Hellige Ånd er aldri sjokkert over hva Han ser. Han vet hva mennesker er i stand til å gjøre. Han ser mord, voldtekt, hor, ekteskapsbrudd, drukkenskap og narkotikamisbruk, men det skremmer Ham aldri bort. Han fortsetter å komme inn på tross av alt dette. Ingen person er for ond eller for langt borte til at Ånden ikke kan nå ham. Bibelen sier:

"Deres sønner og deres døtre skal tale profetiske ord." (Apg 2:17).

Det står ikke at de som skal profetere er utdannede pastorer eller erfarne kristne.

Dette forklarer tydelig den Hellige Ånds oppgave på jorden: Å komme over folk og gjøre dem til profeter. En profet er en som forteller en overnaturlig historie fordi han har erfart en overnaturlig befrielse. Den Hellige Ånd gjør sitt mirakuløse verk over hele jorden akkurat nå. Han helbreder og vender homoseksuelle til profeter for Kristus. Stoffmisbrukere profeterer om sine mirakuløse helbredelser. Prostituerte, alkoholikere og gatens fugler - alle vandrer bort fra Satans slaveri og vender seg til Kristus, og de også profeterer. Og hvilke mirakuløse historier de forteller! Fortvilte mennesker blir løftet rett opp fra bunnen for å bli forvandlet til nye mennesker.


Du Kan Få den Hellige Ånds Kraft i Ditt Liv i Dag!

"Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?" (1Kor 3:16).

Du kan ikke arbeide deg selv ut av dine vanskeligheter eller depresjon. Du kan ikke fri deg selv fra noen synd eller vane. Jo hardere du prøver å være god og hellig, jo større er katastrofen. Og Gud vil fortsette å tillate deg å mislykkes i dine menneskelige forsøk inntil du innrømmer at du trenger overnaturlig hjelp.

Få med deg dette, og gjør det skikkelig! Når det handler om å jage bort demoniske krefter som prøver å ødelegge deg, så trenger du den Allmektige Guds kraft til å stå dem imot med. Denne kampen mot frykt og depresjon er for stor for deg å takle på egen hånd. Bibelen taler om at Satan kommer mot folk "lik en flod." Du må sikkert på dette tidspunkter ha gjenkjent at onde makter prøver å neddynge og overmanne deg.

Du vil bare legge ekstra til din sorg og engstelse ved å prøve å overvinne disse onde maktene ved dine egne menneskelige forsøk. Men det er intet behov for å prøve det lenger. Du har blitt lovt den Hellige Ånd som din Trøster i tider med trengsel. Men den kraften utløses bare gjennom tro - din tro. Bibelen sier:

"Gir Gud deg den Hellige Ånds kraft og gjør mirakler for deg som et resultat av at du prøver å adlyde budene? Nei .... Det er et resultat av din tro på Kristus og ved å stole helt på ham." (Gal 3:5 Levende Bibel).

I det øyeblikket du kaller på Gud i enkel barnlig tro, blir den Hellige Ånd sendt for å assistere deg og rive deg ut av djevelens felle. Så vil den Hellige Ånd lede deg, i svar på din tro, inn i et herlig nytt liv med fred og glede hinsides alt du noen gang har kjent til. Han drar deg ut av deg selv - din frykt, din depresjon - inn i Guds rike med hvile og håp.


Konklusjon

Er du trett av ditt liv slik det er nå? Ville du gi hva som helst eller gjøre hva som helst dersom du bare kunne finne sann lykke og fred i sinnet? Det er en ting å klage over den rastløsheten og tomheten du nå lider under, men det er noe ganske annet å se sannheten i øynene og gjøre noe med det.

Det er to enkle sannheter den Hellige Ånd ønsker å åpenbare for deg så du kan bli satt fri. En er en sannhet lært fra erfaringen, det andre er en sannhet som, så snart den er forstått, kan bli nøkkelen til et nytt liv med oppdagelse og kraft.


Sannhet Nummer En

"Den som elsker sitt liv, skal miste det." (Joh 12:25).

Kristus introduserer her et prinsipp om "stadig redusert liv." Sagt ganske enkelt, livet må ha Kristus som sin kilde, ellers vil det tilslutt visne hen og dø. I det øyeblikk du synes livet er på sitt beste - og alt går din vei - og akkurat da du skal begynne å leve det ut i sin fylde, så går det på mystisk vis galt.

I et øyeblikk er livet strålende, spennende, tilfredsstillende - drømmene ser ut til å gå i oppfyllelse. Så plutselig begynner det å renne ut gjennom fingrene som sand. Det er vitnesbyrdet til tusener som kan fortelle deg - "Alt gikk så glatt. Gode ting begynte endelig å skje med meg. Jeg trodde jeg hadde kommet dit og at lykken ville vare evig - og så bang! Eksploderte alt i fjeset på meg."

Ex-Beatle John Lennon mistet det akkurat da det holdt på å bli det beste noensinne. Uken før han ble myrdet fortalte han en intervjuer at både han og hans kone Yoko hadde kommet gjennom til et vidunderlig forhold. Han var i ferd med å gi ut en ny plate. Han var på "vei ut" igjen. Livet hadde roet seg og fått et nytt innhold. Lekser hadde blitt lært, og de vanskelige tidene lå bak ham. Så gjorde en galning slutt på det hele. Det var tapt akkurat da det så ut til å være som aller best.

Skilte mennesker kjenner alt om dette prinsippet om at livet går feil akkurat når det ser ut til å komme i orden. De trodde de hadde funnet den ene sanne kjærligheten i sitt liv. Det skulle vare alltid. I en kort stund var det som en bit av himmelen. Kjærlighet, latter, barn, drømmer, håp - alt var der. Men en dag falt taket ned. Ekteskapsbrudd, utroskap, misforståelser - inntil hjemmet deres ble et miniatyrhelvete. De mistet det, på tross av alle deres gode forsetter.

Livet går vanligvis feil akkurat da det burde være på det beste. Alt som skal til er at man våkner opp en dag og oppdager en kul - kreft - uhelbredelig - noen få måneder å leve. Eller når du får den tingen som du hadde ønsket deg så lenge, så gjør den ingen forskjell for deg. Drømmen svinner bort. Forvirringen setter inn.

Vit for visst at alt liv, uten at Kristus er involvert, er forgjeves. Det vil til slutt bli uharmonisk og tomt. Det vil ende opp som et tap.


Sannhet Nummer To

"Men den som hater sitt liv i denne verden, skal bevare det til evig liv." (Joh 12:25).

Det høres ut som et paradoks - hate livet for å finne det. Kristus kunne sikkert ikke mene at du skulle hate livet, siden det er en gave fra Gud. Det som faktisk menes er - LÆRE Å HATE DEN MÅTEN DU LEVER LIVET PÅ. En dag må du våkne opp og si til deg selv: "Nok! Nok av denne tomheten. Nok av å gå gjennom livet så elendig og nedfor!"

Du må hate det du er blitt. Hate din humørsyke. Hate livet med uvesentligheter, smålighet og selviskhet. Hate avhengighetssyndene som har slavebundet deg i et liv med forvirring og skyldfølelse.

Du vil aldri forandre på det du er før du oppriktig hater det du er blitt. Du må avsky så til de grader den måten du lever ditt liv på at du vil rope ut: "Jeg vil ha mer enn dette! Jeg vil at det skal være rett! Jeg ønsker å bli satt fri! Herre Jesus, gi meg ditt overflodsliv!"

Kall det å komme til slutten av deg selv, til enden av repet, eller hva du vil. Men Gud møter alltid den som er desperat.

Fra sidene i Guds Hellige Ord, her er de enkle stegene til å finne virkeligheten gjennom Jesus Kristus. Det er opp til deg å tro og handle på det du ser og hører:

1. Tro at Kristus er Din Venn og at Han Bryr Seg om Deg.

"Og kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere." (1Pet 5:7).

"En gang var også vi tåpelige og ulydige, vi ble forledet av andre og ble slaver under mange dårlige fornøyelser og onde begjær. Våre liv var fulle av harme og misunnelse. Vi hatet andre og de hatet oss. Men da tiden kom for at vår Gud og Frelsers godhet og kjærlighet skulle komme tilsyne, da frelste han oss - ikke fordi vi var gode nok til å bli frelst, men på grunn av sin godhet og medlidenhet - ved å vaske vekk våre synder og gi oss den nye glede ved den iboende Hellige Ånd" (Titus 3:3-5 Levende Bibel)

"Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva hans herre gjør. Men dere har jeg kalt venner, for alt det jeg har hørt av min Far, har jeg kunngjort dere." (Joh 15:15).

"Da Jesus hørte det, sa han til dem: Det er ikke de friske som trenger lege, men de som har ondt. Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere til omvendelse." (Mark 2:17).

"For Menneskesønnen er kommet for å frelse det som var fortapt." (Matt 18:11).

2. Kall på Ham om Hjelp - nå!

"For Skriften sier: Hver den som tror på ham, skal ikke bli til skamme. Her er ikke forskjell på jøde og greker. Alle har de samme Herre, som er rik nok for alle som påkaller ham. For hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst." (Rom 10:11-13).

"Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile! Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er saktmodig og ydmyk av hjertet. Så skal dere finne hvile for deres sjeler. For mitt åk er gagnlig, og min byrde er lett." (Matt 11:28-30).

3. Tro at Han vil frelse deg fra synd, depresjon og frykt.

"Sannelig, sannelig sier jeg dere: Den som hører mitt ord og tror ham som har sendt meg, han har evig liv. Han kommer ikke til dom, men er gått over fra døden til livet." (Joh 5:24).

"For dersom du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud oppreiste ham fra de døde, da skal du bli frelst." (Rom 10:9).

"Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over i sin elskede Sønns rike." (Kol 1:13).

"For Gud gav oss ikke motløshets ånd, men krafts og kjærlighets og sindighets ånd." (2Tim 1:7).

4. Bekjenn Ham offentlig som din Herre og Frelser.

"Derfor, hver den som bekjenner meg for menneskene, ham skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen. Men den som fornekter meg for menneskene, ham skal også jeg fornekte for min Far i himmelen." (Matt 10:32-33).

"Den som bekjenner at Jesus er Guds Sønn, i ham blir Gud, og han i Gud." (1Joh 4:15).

"Med hjertet tror en til rettferdighet, og med munnen bekjenner en til frelse." (Rom 10:10).

5. Tro at Han vil rense deg og skape deg på ny.

"Men dersom vi vandrer i lyset, likesom han er i lyset, da har vi samfunn med hverandre, og Jesu, hans Sønns blod renser oss fra all synd. Dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han forlater oss syndene og renser oss fra all urettferdighet." (1Joh 1:7,9).

"Derfor, om noen er i Kristus, da er han en ny skapning, det gamle er forbi, se, alt er blitt nytt." (2Kor 5:17).

6. Stol på Ham i enkel, barnlig tro.

"Han kalte da et lite barn til seg og stilte det midt iblant dem, og sa: Sannelig sier jeg dere: Uten at dere omvender dere og blir som barn, kommer dere slett ikke inn i himlenes rike." (Matt 18:2-3).

"For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave." (Ef 2:8).

"Men uten tro er det umulig å være til behag for Gud. For den som trer fram for Gud, må tro at han er til, og at han lønner dem som søker ham." (Heb 11:6).

"Jeg ber om at han etter sin herlighets rikdom, ved sin Ånd må gi dere å styrkes med kraft i det indre menneske, at Kristus må bo ved troen i deres hjerter, for at dere, rotfestet og grunnfestet i kjærlighet, sammen med alle de hellige kan være i stand til å fatte hva bredde og lengde, høyde og dybde her er, og at dere må kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap, så dere kan bli fylt til hele Guds fylde. Men han som kan gjøre mer enn alt, langt ut over det vi ber eller forstår, etter den kraft som er virksom i oss - ham være ære i menigheten og i Kristus Jesus, gjennom alle slekter i alle evigheter! Amen." (Ef 3:16-21).

"Da vi nå er rettferdiggjort av tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus." (Rom 5:1).

Be denne enkle bønnen i tro:

Herre Jesus Kristus, med min munn bekjenner jeg mine synder, min tomhet, min egoisme. Tilgi meg, tørk av tavlen og gi meg en ny begynnelse. Jeg mottar Kristus som Herre i mitt liv. Jeg gir Ham min tillit, her og nå. Og med Hans hjelp vil jeg la Ham gjenskape meg til en ny person. Jeg tror det Gud sier er sant, og jeg vil handle på det. Amen.

Vi vil gjerne hjelpe deg mer.

Jeg vet at vi kan.

Gi oss en sjanse.

Vi bryr oss!

Skriv i dag for sjelesorg og rådgivning eller for mer informasjon:

---


David Wilkerson Crusades
P.O.Box 260
Lindale, Texas 75711
USA
texas@worldchallenge.org

Brukt med tillatelse fra World Challenge, P. O. Box 260, Lindale, TX 75771 USA.

Dette materialet er kun for personlig bruk og kan ikke legges ut for offentligheten på andre web sider. Lorain County Free-Net Chapel har eksklusive rettigheter fra World Challenge, Inc. til å legge ut disse budskapene for offentligheten på sin web side. Du kan fritt laste ned, kopiere, skrive ut og spre dette materialet, så lenge du ikke legger det ut på en annen internett side. Du kan, imidlertid, ha linker til denne siden for å henvise til disse budskapene.


Oversatt til Norsk av Geir Spachmo 13. Mar. 2000
Tilrettelagt for HTML av Geir Spachmo 16. Mar. 2000
Bibelsitater fra Norsk Bibel A/S 1988 oversettelse.Ren Tekst Fil + Home Page + Norsk Meny + Subscribe + Copyright

Times Square Church Informasjon | Informasjon for Nye Lesere


KOPIRETTIGHETER/REPRODUKSJONS BEGRENSNINGER:

Denne datafilen har World Challenge eneretten til. Den må ikke endres eller redigeres på noe vis. Den kan bare kopieres i sin helhet for distribusjon som gratis dokument. All reproduksjon av denne datafilen må inneholde kopirettighets informasjonen [d.v.s: "Copyright (C) 1994 by World Challenge"]. Denne datafilen kan ikke brukes uten tillatelse fra World Challenge i forbindelse med salg eller for å fremme noe annet salgbart produkt. Dette omfatter hele dens innhold, med unntak av noen få korte sitater. Vær vennlig å gi anerkjennelse til følgende kilde: Copyright (C) 1994 by World Challenge, Lindale, Texas USA.


Denne siden er en tjeneste fra
The Missing Link, Inc. ®
Kobler Vanskeligstillt Ungdom og Voksne med Livs-Forvandlede Programmer
Web Site - http://misslink.org
Chapel Site - http://misslink.org/chapel2.html
Hjemmesiden til David Wilkerson's World Challenge Pulpit Series Flerspråklige Web Sted
http://www.tscpulpitseries.org


Copyright © 2000 - The Lorain County Free-Net Chapel
North Central Ohio, U.S.A.

TOPPEN AV SIDEN

Vår Nett-bestyrer ønsker velkommen dine kommentarer og forslag.
Denne siden ble sist oppdatert: Tor. 16. Mar. 2000 08:36:33

Why Revival Tarries/ "Help!"/ What's Here/ Sponsor/ Statement of Faith/ Bible Study/
Around the Piano/ Bulletin Board/ Library/ Pulpit Series